NP RES zoekt bedrijven voor toekomstige samenwerking

02-12-2020 4133 keer bekeken

Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) ondersteunt 30 regio’s bij het ontwikkelen van hun RES. We zoeken marktpartijen die ons daarbij met hun kennis, expertise en netwerk kunnen versterken. Interesse? Lees hier meer over wat voor bedrijven we zoeken.

Dertig regio’s zijn bezig een Regionale Energiestrategie (RES) te ontwikkelen. NP RES ondersteunt hen daarbij, onder andere door het ontwikkelen en delen van kennis, procesondersteuning (bij besluitvorming, participatie e.d.), dataondersteuning (analyses, rekenmethodieken etc.), een lerende community, een expertpool en accounthouders.

In het ontwikkelen en delen van kennis werkt NP RES vaak samen met kundige marktpartijen die vanuit hun expertise en netwerk waarde toevoegen. Bijvoorbeeld op nieuwe kennisgebieden die voor het thema energie nog niet goed uitgewerkt zijn. Of bij vraagstukken waar vakgebieden nauw samenkomen, zoals systeemefficiëntie en ruimtelijke ordening.

We zoeken nu kundige marktpartijen om nieuwe kennisgebieden te exploreren en de RES-regio’s concrete handvatten te bieden in hun werk. Zo willen we voor komende opdrachten een beter beeld krijgen van welke potentiële marktpartijen ons en de regio’s verder kunnen ondersteunen in het ontwikkelen en delen van kennis.

Wie zoeken we: algemeen

NP RES zoekt marktpartijen die:

  • vaker omgaan met een verkennende opdracht;
  • gewend zijn met veel stakeholders samen te werken;
  • hun unieke vakkennis kunnen inzetten voor de vraagstukken in de regio
  • dit alles soepel weten te verbinden met andere kennisgebieden. Denk aan processen rond gebiedsontwikkeling en de werking van het (regionale) energiesysteem, ook in relatie tot vraagsectoren als mobiliteit, industrie, landbouw en gebouwde omgeving. 

Wie zoeken we: concrete eerste opdracht

We zoeken nu kennis voor een van de concrete opdrachten waar we op dit moment aan werken: het opzetten van een proeftuin met drie tot vier regio’s om vraag en aanbod integraal mee te nemen in de ontwikkeling van zoekgebieden.

Hierin willen we het volgende bereiken:

1.     Een optimalisatieslag in het energiesysteem in de betreffende gebieden, door in de ruimtelijke planvorming op tijd aandacht te besteden aan:

a.     zowel de ontwikkeling van de energievraag

b.     de ontwikkeling van projecten in opwek als

c.     het tijdig beschikbaar maken van passende energie-infrastructuur.

Hiervoor wordt voor energieaanbod gekeken naar pijplijnprojecten en ambities in de RES. Ook worden de energievragers betrokken in het proces.

2.     Met deze voorbeelden aan andere regio’s laten zien wat de meerwaarde is van deze optimalisatieslag in tijd, kosten- en ruimtebesparing, op een manier die aansluit bij de regio en de landelijke RES-opgave.

Kennismakingspitch

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan vóór woensdag 16 december een online kennismakingspitch die wij in maximaal 5 minuten kunnen bekijken. Deze bureaupresentatie kan in de vorm die je zelf het beste vindt passen: een korte videopresentatie, PowerPoint, whiteboard of anderszins.

Wat willen we graag weten?

  • Wie zijn jullie? Wat voor type bedrijf? Wat is jullie filosofie of visie op opdrachten en samenwerking?
  • Wat is jullie ervaring en visie als het gaat over het toekomstig energiesysteem?
  • Wat is jullie expertise en wat kunnen jullie toevoegen aan het NP RES?
  • Welke partijen en kennisvelden kunnen jullie betrekken bij een opdracht?

Hoe verder?

Op basis van de gepresenteerde bedrijven uit deze marktverkenning vragen we drie partijen om offerte uit te brengen voor de uitwerking van de eerdergenoemde eerste opdracht. We hopen dat deze marktverkenning ons een breder zicht op de markt geeft. Zo kunnen wij of regio’s zelf in de toekomst nog betere uitvragen doen.

Voor vragen over deze marktverkenning kun je contact opnemen met Lennart Lalieu,  l.lalieu@npres.nl.

Bekijk ook

Cookie-instellingen