Blog Kristel Lammers: Door de chaos naar een nieuw tijdperk

23-12-2021 767 keer bekeken

Rotmans zegt in zijn nieuwe boek ”Wie uitzoomt, ziet chaos als een symbool van hoop.” Kristel Lammers in haar ‘kerstblog’: Ik zag dit jaar in de energieregio’s veerkracht genoeg voor het omarmen van “chaos”. Ik wens ons zelf dat we stappen blijven zetten; door de chaos naar een nieuw tijdperk”.

Op Twitter stond begin dit jaar een kritische uitspraak van Jan Rotmans. De strekking was dat er weinig deugde van het RES-proces. Nu - met een licht hart onder de kerstboom - durf ik wel te bekennen dat ik het vervelend vond. Weer iemand met een groot bereik die zich expliciet uitsprak over het RES-proces terwijl niet duidelijk werd waarop de uitspraak gebaseerd was. Ik vroeg me af: “Weet hij genoeg van het RES-proces? Snapt hij het effect op de mensen die elke dag vol bezig zijn in die regio’s?” De volgende dag zocht ik contact.

Rotmans reageerde nieuwsgierig. Hij wilde zeker graag meer weten over de RES-aanpak en we maakten een afspraak. Een gesprek van ruim twee uur was niet genoeg. Sindsdien zijn we geregeld in gesprek over transities en hoe dit past op onze praktijk in het RES-proces. En dat is leuk en nuttig. Ergens begin 2022 komen we met een essay met prikkelende input voor de dialoog.

In de complexiteitstheorie is chaos de overgang tussen twee periodes. Nieuwe mogelijkheden komen in de plaats van het oude. Rotmans zijn boodschap is dat we moeten leren om te gaan met de angst die hoort bij grote veranderingen. ”Wie uitzoomt, ziet chaos als een symbool van hoop.”

In het afgelopen jaar zag ik in de energieregio’s veerkracht genoeg voor het omarmen van de “chaos”. Netschaarste, milieunormen, de continuïteit van de RES zelf, inzichten uit gesprekken met betrokkenen: er gebeurt veel. Met kleine stapjes gingen we door. Het Planbureau voor de Leefomgeving constateerde na onderzoek van de 30 RES’en 1.0 dat het doel van 35 TWh duurzame elektriciteit haalbaar is in 2030. Met alle onzekerheden die er nog zijn. Een compliment voor alle betrokkenen in de regio is op zijn plek.

Naast het alledaagse vooruit struikelen, krijgt ook de lange lijn steeds meer vorm. In de community ‘De Wereld van B’ zijn we in gesprek over het duurzame en sociale energiesysteem van de toekomst. Wat betekent dat voor ons handelen van vandaag? We starten een leernetwerk op over de toekomst van energie in de leefomgeving, samen met wetenschap, adviseurs en de praktijk Een derde lange lijn is die van de permanente dialoog over de toekomst van de energietransitie. Hoe kunnen we ook dat gesprek meer vanuit de toekomst gaan voeren? En hoe kunnen we de mensen die nog stil waren verleiden hieraan deel te nemen?

Zo wordt de korte termijnopgave van 35 terra wattuur in 2030 ook steeds meer een mijlpaal op weg naar de nieuwe werkelijkheid van 2050.

Het is een grote prestatie dat alle 30 regio’s een RES 1.0 hebben vastgesteld, maar de echte winst zit voor mij in de verbindingen die zijn gelegd en verstevigd. Er is een beweging ontstaan van mensen die er samen de schouders onder zetten. Over persoonlijke, organisatie en regiogrenzen heen. Wellicht denk jij zelf onder de kerstboom nog even terug aan dit bijzondere RES jaar en wat het jou heeft gebracht. Ik wil je in elk geval bedanken voor je inzet voor en betrokkenheid bij de RES in 2021.

We staan aan de vooravond van een nieuwe episode in ons avontuur. Met nieuwe onzekerheden door de gemeenteraadsverkiezingen en een nieuw kabinet.

Ik hoop dat we met dezelfde positieve energie, betrokkenheid en openheid doorgaan. Niet wachten tot de ander beweegt, maar zelf stappen blijven zetten; door de chaos naar een nieuw tijdperk.

Maar eerst kerst vieren en oud & nieuw! Ik wens jou en al je dierbaren gezellige en warme feestdagen en een heel gelukkig en gezond nieuwjaar.

Kristel Lammers, directeur Nationaal Programma RES

Bekijk ook

Cookie-instellingen