Kerstblog Kristel Lammers: Blijf elkaar opzoeken in wat ons bindt

22-12-2022 1211 keer bekeken

Het kerstverhaal is een optimistisch verhaal. Optimisme is ook wat ons in de RES verder helpt, zegt Kristel Lammers in haar kerstblog. Ook als het soms tegenzit, is het belangrijk dat we elkaar blijven opzoeken in wat ons bindt. ‘Want in het samenbindende zit de kracht van de RES.’

Warmte. Samen. Hoop. Dat zijn bij uitstek de ingrediënten van een fijne kerst. De fonkelende ster die in een donkere nacht de Wijzen naar Bethlehem leidt, is een teken van hoop. Het kerstverhaal is een optimistisch verhaal.

Weliswaar hebben pessimisten soms gelijk, optimisme is een betere raadgever bij het omgaan met problemen. Optimisten krijgen meer voor elkaar, dat komt door het effect van de self-fulfilling prophecy. Op het RES-congres sprak Daan Roovers over het optimisme van de middeleeuwers die kathedralen bouwden voor volgende generaties. In de historische bestseller De Kathedraal van de Zee, haalt de hoofdpersoon er in zijn door onheil geteisterde bestaan veel troost uit dat hij met het  steensjouwersgilde meewerkt aan de bouw van de Santa Maria del Mar in Barcelona. Het geeft hem voldoening bij te dragen aan iets dat groter is dan hijzelf.

In de RES gingen we in het afgelopen jaar minder snel vooruit dan we hadden gewild. Dat komt door allerlei oorzaken: bestuurlijke en ambtelijke wisselingen van de wacht, nieuwe gemeenteraden, het Nevele-arrest, stikstof en netcongestie. We waren lekker op weg, en nu lopen we tegen een onvermijdelijk aspect van transitie aan; er gebeuren dingen die ons remmen. Maar tegenvallers die leiden tot vertraging horen erbij. De Santa Maria del Mar kwam er omdat ze doorgingen met bouwen. Al was het onmenselijk zwaar om in de steengroeve de rotsblokken te hakken en naar de bouwplaats te sjouwen.

Juist nu het op onderdelen tegenzit, is het belangrijk om elkaar vast te houden. Elkaar te blijven opzoeken in de tussenruimte van de bestuurslagen, en die tussen overheid, markt en samenleving. In het samenbindende zit de kracht van de RES. Wat zijn de knelpunten? Wat is nodig om aan te sluiten bij wat de ander nodig heeft? Dat vraagt nieuwsgierigheid, luisteren en uitstellen van je oordeel. Het gesprek vindt overal plaats. Van de trappen van het Huis van Thorbecke, energiecoöperaties en belangenverenigingen tot sportclubs, buurthuizen en bedrijventerreinen. Eén ding hebben we daarbij allemaal nodig: perspectief, een heldere ster die ons wenkt en in beweging houdt.

De ontmoetingen van mensen met verschillende achtergronden zag ik dit jaar groeien. Dat stemt hoopvol. In bijeenkomsten, tijdens het RES-congres en bij de Transform.Hackathon. Op allerlei plaatsen werken partijen samen aan een nieuwe kijk op energie, want die is onmisbaar voor een goed economisch, werk- en leefklimaat.

Ik ben er zeker van dat we in de RES-gemeenschap alles in handen hebben om de beweging erin te houden en de doelen te realiseren. Ik hoop dan ook dat je samen met ons door zult gaan in 2023. We wensen jou en je dierbaren mooie kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Kristel Lammers is directeur Nationaal Programma RES. 

Blijf op de hoogte
Wil je ook in 2023 op de hoogte blijven rondom de laatste ontwikkelingen op het gebied van de Regionale Energiestrategieën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn en Twitter.

Bekijk ook

Cookie-instellingen