Op 29 oktober 2020 publiceerde het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een overzicht en analyse van alle relevante internationale literatuur over de effecten die windturbines hebben op de gezondheid van omwonenden. Dit rapport werd gemaakt in opdracht van het Zwitserse Federale Milieubureau. Het is ook in een Nederlandstalige versie beschikbaar.
Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen geluid van windturbines en hinder: hoe sterker het geluid (in dB decibel ) van windturbines, des te groter de hinder ervan. Voor andere gezondheidseffecten zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek niet eenduidig: deze effecten hangen niet duidelijk samen met het geluidniveau, maar soms wel met de ervaren hinder.
Vragen en antwoorden over gezondheidseffecten windturbines vindt u op rivm.nl.
Een neveneffect van windturbines op land is slagschaduw. Slagschaduw is de (bewegende) schaduw die ontstaat als de zon op de mast en rotor van een windturbine schijnt. Deze kan als hinderlijk ervaren worden als deze bijvoorbeeld op het raam van een woning terecht komt. Hinder door slagschaduw wordt beperkt door de milieuwetgeving, die voorschrijft hoe vaak en hoe lang per dag de slagschaduw van een windturbine een woning mag raken. Via de vergunning zijn windturbines bijna altijd verplicht voorzien van een stilstandvoorziening, die de windturbine uitschakelt als de slagschaduw optreedt.
Kijk hier voor meer informatie over slagschaduw.
Gemeenten kunnen terecht bij hun eigen GGD voor meer informatie. GGD’en beschikken over medisch milieukundige expertise en zij hebben kennis over de gezondheidseffecten van het geluid van windturbines. Ook kunnen de GGD’en contacten leggen met de experts van het RIVM indien nodig.
Laatste update 3 mei 2021