RES als document doorzoekbaar
Het publiceren van een RES op het DSO maakt de RES als document doorzoekbaar op thema’s, hoofdlijnen en locaties. Het stelt burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties en belangenorganisaties in staat de RES te vinden én op een handige en eenvoudige manier te doorzoeken. Zoals een webshop doorzoekbaar is op producten in allerlei soorten en maten, zo kan een RES worden doorzocht op thema’s rondom de opgave van de RES.
RES in regulier omgevingsbeleid
Daarnaast maakt het publiceren van een RES op het DSO het voor bevoegd gezagen (provincies, gemeenten, waterschappen) eenvoudiger om de RES in te bedden in hun eigen omgevingsbeleid. In het Klimaatakkoord is namelijk vastgelegd dat alle RES’en uiteindelijk dienen te worden verankerd in het reguliere omgevingsbeleid van alle betrokken overheden.
Praktijkproef RES-regio Zeeland
Om eerste ervaringen op te doen met het publiceren van een RES op het DSO, voerde het Nationaal Programma RES samen met de RES-regio Zeeland, de VNG, het Programma Aan de Slag met de Omgevingswet en de stichting Geonovum een praktijkproef uit.
Leer- en ontdekkingsreis
De praktijkproef is opgezet als een gezamenlijke leer- en ontdekkingsreis. De praktijkproef is inmiddels afgerond en heeft tot een aantal conclusies, aanbevelingen en resultaten geleid:
- Het digitaal publiceren van een RES op het DSO is nu al mogelijk en levert straks bij het verankeren van de RES in het omgevingsbeleid van de diverse betrokken overheden grote voordelen op.
- Het digitaal publiceren van een RES op het DSO gaat niet vanzelf en vraagt een pro-actieve aanpak en regie vanuit het RES-team.
- Maak bij het digitaal publiceren van een RES op het DSO zo veel mogelijk gebruik van de resultaten van de praktijkproef RES-regio Zeeland.
- Verdiep je als RES-team vooraf in de digitale standaarden van de Omgevingswet en zorg dat het RES-team over voldoende kennis beschikt.
- Benut de kennis en ervaring in het RO-domein met het digitaal publiceren van ruimtelijke plannen. Breng RO-experts en GEO-experts samen met de experts uit de wereld van de (regionale) energietransitie.
Praktische handvatten
Lees meer over de lessen uit de praktijkproef en vind praktische handvatten in onderstaande producten. Gezien het lerende karakter van dit traject, zijn deze producten levende documenten. Zij zullen gaandeweg aangevuld worden met nieuwe inzichten en kennis die worden opgedaan.
RES en de Omgevingswet
Verankering van de RES in het omgevingsbeleid van alle overheden omvat natuurlijk veel meer dan alleen het digitale aspect. Denk aan de keuze voor de planfiguur (omgevingsvisie, omgevingsprogramma, omgevingsplan, enz.), de wettelijke procedures en vereisten, de betrokkenheid van burgers, bedrijven, belanghebbenden en belangstellenden, enz.
Meer hierover is hier te vinden op onze website.
Meer weten?
Neem dan contact op met Theo Overduin, thema-expert data en monitoring NPRES – tel.nr: 06-82711812, email: t.overduin@npres.nl of met Vincent Aalbers (VNG), tel.nr: 06-53885636, email: vincent.aalbers@vng.nl.