Rode draad: voer het gesprek

De beschikbare tijd som in 2025 vergunningen te hebben verleend, wordt steeds korter. Iedere RES-regio, gemeente, provincie, waterschap en netbeheerder heeft hiermee te maken. Veel overheden zijn al onderweg om die vergunningverlening voor elkaar te krijgen.

Het advies is in ieder geval om na bestudering van de informatie op deze website – en het ermee werken als werkboek – met het eigen team in gesprek te gaan en samen op hoofdlijnen af te stemmen wat de stand van zaken is en wat de verwachtingen zijn. Spreek ze samen uit: dat helpt om tot een gezamenlijk beeld te komen over wat er nog te doen staat en hoe je dit samen wil en kunt oppakken.

Het gaat erom met elkaar steeds meer vertrouwen te krijgen bij het scherper in het vizier krijgen van de werkzaamheden tot 1 januari 2025. In plaats van een fatale datum wordt dat dan mogelijk juist een feestelijk moment om het gezamenlijk bereikte resultaat te vieren.

Gesprek met de praktijk

De informatie op deze website is opgesteld in samenspraak met vertegenwoordigers van enkele RES-regio’s. In het gesprek over de concept-versies zijn de volgende belangrijke aandachtspunten genoemd.

  • Er is spanning tussen de bovenlokale trajecten op RES-schaalniveau versus lokaal mandaat en autonomie.
  • De urgentie van de uitwerking van de RES-ambitie kan niet genoeg worden benadrukt.
  • De ruimtelijke opgaven in een regio en in een gemeente zijn allemaal belangrijk, urgent en ingewikkeld waarbij het lastig is om de complexiteit te doorgronden.
  • Inzetten op het voorkomen van verlamming ofwel ‘de wachtkamerstand’ is noodzakelijk om deadlines te kunnen halen. Het betreft deadlines die te maken hebben met het in beeld krijgen van benodigde onderzoeken, opdrachtverlening en afronding van onderzoeken, starten van de voorbereiding van bestuurlijke besluitvorming (doorlooptijden) en besef van de noodzaak tijdig de relevante besluiten te nemen (verantwoordelijkheid).
  • Een uitdaging vormen de initiatieven die buiten zoekgebieden vallen. Dan komt aan de orde of een gemeente hieraan wil meewerken en zo ja, of daarvoor extra onderzoek nodig is of zelfs herijking van de RES 1.0 en mogelijk een planMER.
  • Een overzicht met alle actoren, de rollen van stakeholders, de opzet van de bestuurlijke organisatie (RES-regio versus-gemeenten) en een concept-planning is onmisbaar.
  • De gemeenten hebben allerlei ruimtelijke opgaven en vaak ook grondposities en bijbehorend grondbeleid. Dat beleid kan leidend zijn voor hoe actief de gemeente zich inspant voor daadwerkelijke realisering van initiatieven. Afstemming tussen sturingsfilosofie en het grondbeleid is in ieder geval nuttig.
  • Concretiseer de RES-ambitie in de vorm van kritieke-pad-planning in relatie tot aansluiting op en aanpassingen van het netwerkactueel.

Duidelijk is wel, als regio sta je er niet alleen voor. Veel regio’s en afzonderlijke partijen binnen de regio hebben vergelijkbare vragen, verkennen de opties, gaan in gesprek en komen vooruit.

Ondersteuning

Meer informatie over de routes van de verankering van de RES in het Omgevingswet instrumentarium vind je op Verdieping instrumenten omgevingswet. Daarbij gaat het vooral om hoe en welke instrumenten je kunt inzetten. 

Hulp is er ook in de vorm van een gesprek met de accounthouders of thematrekkers van NP RES. Sparren over de eigen concrete situatie kan helpen. Als je regio behoefte heeft aan extra ondersteuning, dan kan je gebruik maken van de expertpool.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen