Q&A over kwaliteitsbudget voor RES-regio’s

RES-regio’s krijgen van het Rijk een kwaliteitsbudget voor het versterken van ecologie en biodiversiteit rond projecten voor hernieuwbare energie op land. Waar kun je dat geld als regio aan besteden? En waar vind je meer informatie? Lees hieronder de Q&A die NP RES hierover maakte.

 

 

Tijdens de begrotingsbehandeling van het toenmalige ministerie van EZK voor 2024 verzocht de Tweede Kamer de minister om 25 miljoen euro vrij te maken voor het versterken van ecologie en biodiversiteit rondom projecten voor hernieuwbare energie op land. Doel was om hiermee de kwaliteit van de natuur te versterken bij het realiseren van energieprojecten. Dit amendement op de begroting is aangenomen en wordt nu uitgevoerd.

Het budget wordt via een Decentrale Uitkering verdeeld over de RES-regio’s. Zij kunnen het gebruiken om energieprojecten in de regio te faciliteren en mogelijk te maken en daarbij de lokale natuur te versterken.  

Elke regio krijgt evenveel geld, in twee tranches.

Het budget van bijna € 11,1 miljoen voor gemeenten voor 2024 wordt evenredig over 24 RES-regio’s verdeeld via het gemeentefonds. De overige 6 RES-regio’s ontvangen een budget vanuit het provinciefonds omdat enkele provincies kashouder zijn van deze RES-regio’s. Per RES-regio is € 462.333 beschikbaar.

Het exacte bedrag voor 2025 is nog niet bekend.

 

De eerste tranche komt eind 2024 met de decembercirculaire. De tweede tranche komt in 2025.

Omdat de RES-regio’s al een leertraject voor natuurinclusieve energietransitie hebben met de Natuur en Milieufederaties. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft ervoor gekozen het budget te koppelen aan dit leertraject.  

Er is geen formele verantwoording. NP RES is gevraagd eind 2025 in beeld te brengen hoe het budget besteed is/wordt.

In de tekst van de circulaire staat dat RES-regio’s het budget kunnen gebruiken ‘om energieprojecten in de regio te faciliteren en mogelijk te maken en daarbij de lokale natuur te versterken.’ Gemeenten kunnen hierin eigen afwegingen maken. De Natuur en Milieufederaties en NP RES zullen de regio’s begin 2025 adviezen en tips geven hoe het budget op een effectieve manier in te zetten.

Naast de gezamenlijke tips van de Natuur en Milieufederaties en NP RES, hebben zij voor beleidsmakers een toolbox gemaakt voor een natuurinclusieve energietransitie. Op de website van de NMF vind je meer informatie over een natuurinclusieve energietransitie. De NMF zijn ook gestart met het opleiden van (gemeente)ambtenaren voor het sturen op natuurinclusiviteit bij energieprojecten.

Eind januari/ begin februari komt informatie beschikbaar met voorbeeld-maatregelen en gaan we een nieuw moment met de regio’s inplannen.

Cookie-instellingen