Nieuw: Werkblad Desinformatie

22-04-2024 1017 keer bekeken

Het Werkblad Desinformatie laat zien wat desinformatie is en hoe het er in verschillende contexten uitziet. Het biedt praktische richtlijnen om effectief te kunnen omgaan met desinformatie, zowel proactief als reactief. Het is bedoeld voor professionals die werken in de energietransitie.

Desinformatie en misinformatie kunnen grote invloed hebben op het publieke debat. Het verspreiden van onjuiste of vertekende informatie kan discussies vertroebelen en leiden tot verkeerde conclusies. Het kan processen vertragen en het vinden van oplossingen lastig maken. Dit is een maatschappelijk probleem dat landelijk en internationaal speelt. Ook de RES-regio’s hebben hiermee te maken. Uit participatieonderzoek van TNO blijkt dat een groot deel van de gemeenten aangeeft behoefte te hebben aan meer kennis over dit onderwerp en handelingsperspectief om ermee om te gaan.

Voor wie?

Communicatieprofessionals spelen een cruciale rol in het bevorderen van accurate informatie en het ondervangen van de zorgen in de samenleving over een duurzame energietoekomst. Daarom is dit werkblad ontwikkeld voor professionals die werkzaam zijn in de energietransitie. Het werkblad biedt een overzicht van kennis en vaardigheden die je nodig hebt om goed te kunnen omgaan met misleidende en onjuiste informatie. Bovendien staan er handvatten in om het gesprek met burgers over dit onderwerp te bevorderen. Het werkblad is gemaakt op basis van literatuurstudie en kennissessies en gesprekken met professionals die zich bezighouden met de energietransitie.

Het werkblad is een uitgave van NP RES, opgesteld door Mimi van Dun, communicatieadviseur en desinformatie-expert, met bijdragen van Frank Kupper, universitair hoofddocent wetenschapscommunicatie en maatschappelijke betrokkenheid aan de VU Amsterdam.

Lees het werkblad
 

Bekijk ook

Cookie-instellingen