Op veel plekken in het land zijn ideeën en plannen voor energiehubs: lokale samenwerkingen tussen bedrijven en inwoners voor opwek en verbruik van energie. Bij de oprichting van een energiehub lopen de deelnemers vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. De routekaart geeft hen een overzicht van de mogelijkheden en handvatten om met energiehubs aan de slag te gaan.
De routekaart is voor iedereen die aan de ontwikkeling van energiehubs werkt: bedrijven en inwoners, maar ook dienstverleners, gemeenten en provincies.
Aan de slag met de routekaart
De routekaart zet in op samenwerking, een goede organisatie van de energiehub en de ontwikkeling van ondersteunende middelen om een energiehub te laten werken, zoals passende wet- en regelgeving. Zo helpt de routekaart bij de volgende stappen in de ontwikkeling van een energiehub. In de routekaart staat:
- wat de huidige stand van zaken op het gebied van energiehubs is (juridische kwesties, techniek, organisatie, financiering en markt);
- een overzicht van de mogelijkheden voor energiehubs en handvatten om met energiehubs aan de slag te gaan;
- hoe geleerde lessen uit de praktijk te gebruiken zijn bij de oprichting van een energiehub;
- hoe de kansen en uitdagingen voor energiehubs om te zetten zijn in acties.
De routekaart kwam tot stand op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en RVO en is mede ontwikkeld door TNO, Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (vertegenwoordigd door OostNL), InvestNL, Netbeheer Nederland, Topsector Energie/TKI Urban Energy, NP RES en Energie Samen.
Download de routekaart op de website van RVO