De RES-aanpak gaat van papier naar praktijk. Met de uitvoering van de plannen komen de grenzen van het huidige systeem in zicht, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek, grenzen aan de infrastructuur en druk op decentrale overheden. Dat vormt een uitdaging voor de regionale en bottom-up georiënteerde aanpak van de RES. Er zijn dus nieuwe vragen om te beantwoorden in de volgende fase van het RES-proces.
In het essay zien Van der Steen en Hill van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) drie sturingsdilemma’s voor de volgende fase. Al puzzelend is het de RES eerder gelukt om grote dilemma’s te overwinnen. Dat is door te puzzelen volgens de principes van De wereld van B wederom mogelijk, zo betogen de auteurs van dit nieuwste essay in onze serie.
Lees het essay
Over de serie essays ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’
Vijf jaar RES: tijd om terug te blikken en vooruit te kijken! Als NP RES willen we onze regio’s, ons netwerk en onze opdrachtgevers voeden met inspiratie en reflectie. Daarom vroegen we een breed scala aan wetenschappers om hun reflecties en ideeën in de vorm van een essay op papier te zetten. Schrijvers zijn: Derk Loorbach vanuit de transitiekunde, Martijn van der Steen over Sturing in netwerken, Marjolein Dieperink en Greetje Bos over de rol van de overheid als wetgever, Guido Rijnja over eigenmakers, Geert Teisman over het gebiedsgericht werken, Co Verdaas over energietransitie en ruimte voor de rivieren, Martien Kuitenbrouwer over de waarde van conflict en Marlies Honingh over de maatschappelijke democratie. Het resultaat komt samen in een bundel die in november verschijnt. NP RES publiceert de essays tot die tijd stuk voor stuk op transitietijd.nl.