Blog Kristel Lammers: A new dawn breaks

14-06-2024 592 keer bekeken

Manon, de dochter van Kristel Lammers, is in de ban van Taylor Swift. Net als wereldwijd honderden miljoenen jonge vrouwen. In haar nieuwe blog mijmert Kristel over wat Taylor Swift met haar enorme invloed zou kunnen betekenen voor het klimaat.

Manon, mijn dochter van 15, loert naar het scherm van haar telefoon, gefixeerd als een kat naar een vogeltje. Ze zit klaar om – voordat Amerika wakker wordt – een kettinkje van Taylor Swift te bestellen. Hebbes! Dat gaat gelukkig beter dan met de tickets voor de shows in Johan Cruyff Arena, toen ze de 17 duizendste was in de wachtrij. Diep verslagen was m’n kleine Swiftie toen. In de online Swiftie-community kijkt ze avonden naar shows, via de telefoon door iemand uit China die al die livestreams aan elkaar knoopt, geen idee hoe dit precies werkt. Ook de dochters van collega’s en vrienden zijn in de ban van Taylor Swift, zoals wereldwijd honderden miljoenen jonge vrouwen. 

Dit brengt me op een denkoefening; Kunnen we voor de klimaat- en energietransitie iets leren van de superster Taylor Swift? Als geen ander voelt ze de tijdgeest aan, weet ze jonge mensen met haar teksten te raken, en stuurt ze hun gedrag. Moedig en onverschrokken daagt ze de muziekindustrie uit en wint. Haar teksten over boys & break ups worden op universiteiten taalkundig onderzocht, en met razend intelligente marketing slaat ze alle verkooprecords. Stel je voor dat zij zich zou inzetten voor het klimaat, hoe zou dat eruit zien? 
Collega Nicky, onmiddellijk enthousiast voor het idee, vraagt Chat GPT, een Swift-songtekst te genereren over het klimaat. Dit is het resultaat:

A new dawn breaks
In the morning light a new dawn breaks,
I see the future, it’s ours to make, 
No more shadows, just the sun’s warm rays,
A greener world, we’ll pave the way

We’ve got the power, we’ve got the choice
To lift the earth, to raise our voice
From the wind that blows to the rivers’ flow, 
together we’ll watch our garden grow

Let’s turn the tide, light up the sky, 
With every step, we’ll rise up high
Sustainable dreams, a brighter day,
We’ll find the strenght, come what may

Manon vindt dat de tekst aardig bij Taylor in de buurt komt. Kunstmatige Intelligentie duidt Taylor Swift als toegankelijk, emotioneel en positief. Ze is authentiek, weet wie ze is en waar ze naartoe wil. Ze pakt het podium, en ze pakt iedereen in, met boter, suiker én veel peper. Wat als zij haar magie zou loslaten op deze transitie? Ik denk dat ze een gemeenschapsgevoel zou brengen. Een perspectief op een schone wereld met energie voor iedereen, een wereld waar je onderdeel van wil zijn, waar je bij wil horen. Je zou de vibe voelen van saamhorigheid en het gevoel dat je zelf de touwtjes in handen hebt. 

Wat een verschil met de  dagelijkse realiteit. De wereld is op drift en de natuur is van slag, we zien het elke dag op het nieuws, zoals de overstromingen in Zuid-Duitsland en Oostenrijk, de droogte en hitte in Oost-Afrika met hongersnood tot gevolg. Ergens onderweg zijn mensen die opstaan tegen de opwarming van de aarde ‘klimaatdrammers’ gaan heten, ze roepen weerstand op en maatschappelijke verdeeldheid. Drammen helpt niet, misschien de wilde frisheid van Taylor Swift wél. Laten we geen klimaatdrammers zijn, maar klimaatswifties. Dan zal die nieuwe dageraad –  warme zonnestralen, die groene wereld – echt wel aanbreken. Ja, toch zeker?
 

Bekijk ook

Cookie-instellingen