Lees het essay
Marlies laat in haar essay ‘De duurzame kracht van de democratie’ aan de hand van een metafoor van zeilen op stromend water zien hoezeer we ten tijde van een transitie te maken hebben met onvoorspelbaarheid. Zij bepleit de houvast die de democratie ons kan geven, als gezamenlijke betekenis gevende institutie. Vanuit de gedeelde metakaders van de democratie kunnen spanningen en sturingsrelaties vormgegeven worden. Dit essay poogt aan te zetten tot een kritischer en fundamenteler denken over de rol en betekenis van de maatschappelijke democratie om collectieve uitdagingen in onze samenleving het hoofd te kunnen bieden.
Dr. Marlies Honingh is universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Sinds november 2023 is zij voorzitter van de Vereniging voor Bestuurskunde. Marlies studeerde pedagogische wetenschappen in Leiden en promoveerde op een proefschrift naar marktwerking in het middelbaar beroepsonderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. Centraal in haar multidisciplinaire onderzoek staan vraagstukken over de maatschappelijke democratie, sturingsrelaties, sturingslogica’s en de relatie tussen burgers en de overheid.
Lees het essay
Over de serie essays ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’
Vijf jaar RES: tijd om terug te blikken en vooruit te kijken! Als NP RES willen we onze regio’s, ons netwerk en onze opdrachtgevers voeden met inspiratie en reflectie. Daarom vroegen we een breed scala aan wetenschappers om hun reflecties en ideeën in de vorm van een essay op papier te zetten. Schrijvers zijn: Derk Loorbach vanuit de transitiekunde, Martijn van der Steen over Sturing in netwerken, Guido Rijnja over eigenmakers, Marlies Honingh over de maatschappelijke democratie, Marjolein Dieperink en Greetje Bos over de rol van de overheid als wetgever, Geert Teisman over het gebiedsgericht werken, Co Verdaas over energietransitie en ruimte voor de rivieren en Martien Kuitenbrouwer over de waarde van conflict. Het resultaat komt samen in een bundel die in november verschijnt. NP RES publiceert de essays tot die tijd stuk voor stuk online.