Essay Martien Kuitenbrouwer: Van conflictdynamiek naar rechtvaardig verdelen

20-09-2024 596 keer bekeken

In het vijfde essay van de serie ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’ onderzoeken Martien Kuitenbrouwer en coauteurs de conflictdynamiek in de RES. Ze beschrijven de sleutelprincipes van het rechtvaardig verdelen, essentieel voor een betere besluitvorming in RES-trajecten.

Lees het essay

De zoektocht naar windmolenlocaties is een verdelingsvraagstuk dat vaak leidt tot conflicten, zowel tussen bewoners en overheden, als tussen bestuurslagen. In het essay ‘Van conflictdynamiek naar rechtvaardig verdelen: sleutelprincipes voor het RES-besluitvormingsproces’ onderzoeken Martien Kuitenbrouwer, Wouter Mensink en Marc Rijnveld van Public Mediation deze dynamiek. Zij beschrijven de sleutelprincipes van het rechtvaardig verdelen voor een beter procesontwerp in de besluitvorming van RES-trajecten.

Het essay gaat over conflictdynamiek die tussen partijen kan ontstaan als er iets te verdelen valt, zoals het geval is bij duurzame energievraagstukken. De conflictdynamiek wordt geïllustreerd aan de hand van de fictieve gemeente Rotterveen en haar buurgemeenten in een fictieve RES-regio.

Over de auteurs

Martien Kuitenbrouwer is historica, bestuurskundige, medeoprichter van Public Mediation en docent aan de UvA, met 30 jaar ervaring in advies, bestuur en conflictbemiddeling. Wouter Mensink, gespreksbegeleider bij Public Mediation, is bestuurskundige en filosoof die zich richt op conflicthantering en maatschappelijke vraagstukken. Marc Rijnveld, eveneens medeoprichter van Public Mediation, heeft bijna 30 jaar ervaring in complexe besluitvorming en werkt als public-mediator, onderzoeker en projectleider.

Over de serie essays ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’

Vijf jaar RES: tijd om terug te blikken en vooruit te kijken! Als NP RES willen we onze regio’s, ons netwerk en onze opdrachtgevers voeden met inspiratie en reflectie. Daarom vroegen we een breed scala aan wetenschappers om hun reflecties en ideeën in de vorm van een essay op papier te zetten. Schrijvers zijn: Derk Loorbach vanuit de transitiekunde, Martijn van der Steen over Sturing in netwerken, Guido Rijnja over eigenmakers, Marlies Honingh over de maatschappelijke democratie, Martien Kuitenbrouwer over de sleutelprincipes voor rechtvaardig verdelen, Geert Teisman over effectief bestuur in transitieprocessen, Greetje Bos en Marjolein Dieperink over de rol van de overheid als wetgever, Co Verdaas over parallellen tussen de energietransitie en het deltaprogramma, Rien Fraanje over de weerbarstige bestuurlijke praktijk, Rinie van Est en Romy Dekker over de digitalisering in de energietransitie en Tamara Metze over opschaling van innovaties. NP RES publiceert de essays online op www.transitietijd.nl. In december verschijnen ze in boekvorm.

Bekijk ook

Cookie-instellingen