Lees het essay
De auteurs focussen in het essay op de verdeling van schaarse middelen, de integrale aanpak en de uitvoerbaarheid van beleid. Het recht moet een actieve rol spelen door duidelijke kaders te bieden, projectgerichte besluitvorming te ondersteunen en ruimte te creëren voor samenwerking tussen inwoners, overheden en marktpartijen. Daarvoor zijn er wel aanpassingen nodig. Ze doen daarvoor tien aanbevelingen.
Dit is het elfde essay in de serie ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’.
Over de auteurs
Marjolein Dieperink is hoogleraar Klimaatverandering en Energietransitie aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam en advocaat-partner bij advocatenkantoor Norton Rose Fulbright. In haar oratie Zonder visie geen transitie, het recht als accelerator van de klimaat- en energietransitie uit 2022 heeft zij aanbevelingen gedaan voor de verbetering van klimaat- en energiewetgeving. Marjolein houdt zich in haar advocatenpraktijk dagelijks bezig met complexe klimaat- en energieprojecten.
Greetje Bos is raadsheer bij het Gerechtshof in Den Bosch. Van 2018 tot 2022 was zij wethouder Energietransitie in de gemeente Breda en bestuurlijk trekker van de RES West-Brabant. Zij heeft in het rapport van 15 december 2022 ‘Bouwen aan de brug terwijl we eroverheen lopen, randvoorwaarden om de afspraken uit het RES-bod met elkaar te verzilveren’ onder andere aanbevelingen gedaan over een integraal energiesysteem.
Over de serie essays ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’
Vijf jaar RES: tijd om terug te blikken en vooruit te kijken! Als NP RES willen we onze regio’s, ons netwerk en onze opdrachtgevers voeden met inspiratie en reflectie. Daarom vroegen we een breed scala aan wetenschappers om hun reflecties en ideeën in de vorm van een essay op papier te zetten. Schrijvers zijn: Derk Loorbach vanuit de transitiekunde, Martijn van der Steen over Sturing in netwerken, Guido Rijnja over eigenmakers, Marlies Honingh over de maatschappelijke democratie, Martien Kuitenbrouwer over de sleutelprincipes voor rechtvaardig verdelen, Geert Teisman over effectief bestuur in transitieprocessen, Greetje Bos en Marjolein Dieperink over de rol van de overheid als wetgever, Co Verdaas over parallellen tussen de energietransitie en het deltaprogramma, Rien Fraanje over de weerbarstige bestuurlijke praktijk, Rinie van Est en Romy Dekker over de digitalisering in de energietransitie en Tamara Metze over opschaling van innovaties.
Het resultaat komt samen in de essaybundel ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd: reflecties en inspiratie voor het werk in de energietransitie’ die in januari 2025 verschijnt. NP RES publiceert de essays online op www.transitietijd.nl.