Regionale Energie Strategie

Expertpool

Met het Nationaal Programma RES ondersteunen we jouw regio bij het maken van de RES. Eén van de zaken die we aanbieden is een pool met experts voor jouw vragen over de RES. Om jouw vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, werken we met kennispartners. Bekijk hiernaast wie onze kennispartners zijn. Verder vind je hieronder een aantal kennisvelden met mogelijke vraagstukken die de experts kunnen beantwoorden.

Hoe werkt het?

Het inschakelen van experts gebeurt via de Helpdesk. Je vult een formulier in met daarin je vraag of belt met de Helpdesk. De Helpdesk zorgt voor een antwoord of komt in samenspraak met je tot een advies over wie je kan helpen. Er is geld beschikbaar gesteld voor deze ondersteuning aan de regio’s. Je hoeft er als regio niet voor te betalen.

Stel hier je vraag aan de Expertpool

Bellen kan ook via 088-0424900

 

Kennisvelden en vraagstukken voor experts

 

 • Analysekaarten, data en techniek

  Denk aan vragen als: Hoe werken de analysekaarten & hoe gebruik ik ze in het proces? Hoeveel opwekpotentie heeft mijn regio & hoe bereken ik dat? Welke data en rekenmodellen gebruik ik hiervoor? Welke opwektechnieken zijn er & hoe werkt het?

 • Proces, organisatie & participatie

  Denk aan vragen als: Hoe organiseer ik de samenwerking met andere overheden & maatschappelijke partijen? Hoe geef ik het democratische besluitvormingsproces in mijn regio vorm? Hoe ontwikkel ik een RES met zoveel mogelijk maatschappelijke betrokkenheid?

 • Ruimtelijke inrichting

  Denk aan vragen als: Hoe deel ik het best met alle stakeholders kennis over de ruimtelijke impact van de energieopgave? Welke ruimte is nodig voor duurzame opwek, transport en opslag? Welke ruimtelijke principes zijn er?

 • Systeem efficiëntie

  Denk aan vragen als: Hoe kom ik tot een efficiƫnte netinfrastructuur waarbij kosten, netcapaciteit, ruimtelijke inrichting, draagvlak en kwantiteit tegen elkaar zijn afgewogen? Welke duurzame bronnen gebruik ik waarvoor? Hoe worden de kosten voor de netinfrastructuur berekend?

 • RES & Klimaatakkoord

  Denk aan vragen als: Hoe betrek ik bestuurders bij de RES? Ook als ze geen duurzaamheid in de portefeuille hebben? Hoe informeer en betrek ik: raden, staten, maatschappelijke partijen, ondernemers, bewoners bij het Klimaatakkoord en de RES?

 • Warmtevraagstukken

  Denk aan vragen als: Welke rol neem ik als regio in de warmtetransitie en welke rol nemen de andere partijen hierin? Welke bronnen voor duurzame warmte kan ik inzetten? Hoe zit het proces van de warmtetransitie eruit?

Cookie-instellingen