Hoe toe te passen

Energierechtvaardigheid kent verschillende dimensies en de verschillende rechtvaardigheidsprincipes kunnen soms ook naast elkaar bestaan of zelfs tegenstrijdig aan elkaar zijn. Dat maakt het werken aan een rechtvaardige energietransitie niet eenvoudig.

En het betekent ook dat er geen standaard oplossing of werkwijze is waarmee je aan de slag kunt.

Topsector Energy werkt aan tools en instrumentarium voor energierechtvaardigheid voor beleidsmakers dat eind 2025 beschikbaar moet komen. Daarnaast zijn er een aantal tools beschikbaar die al ontwikkeld zijn.

Afwegingsmatrix voor de warmtetransitie

De RES-regio Noord en Midden-Limburg ontwikkelde een stappenplan om aan de slag te gaan met sociale duurzaamheid. Ook ontwikkelde ze een afwegingsmatrix voor projecten in de warmtetransitie in de gebouwde omgeving die ook handvaten biedt voor andere energieprojecten, zoals zon- en windprojecten. Je vindt beide hier.

Handreiking Berenschot en gemeente Venlo

Adviesbureau Berenschot ontwikkelde samen met de gemeente Venlo een handreiking dat een raamwerk biedt waarmee gemeenten in vier stappen op een rechtvaardige energietransitie kunnen sturen. Je vindt de handreiking hier.

Checklist gemeente Hilversum

Gemeente Hilversum maakte een checklist als hulpmiddel om na te gaan of een project, beleidsstuk, campagne, etc. van het team Energietransitie voldoende rekening houdt met energierechtvaardigheid. Je vindt de checklist hier.

Onderzoek naar en publicaties over energierechtvaardigheid

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft het rapport Rechtvaardigheid in klimaatbeleid. Over de verdeling van klimaatkosten opgesteld met hierin tien principes voor een rechtvaardige verdeling van klimaatkosten.

Just E-Trans onderzoekt het concept energierechtvaardigheid en de historische ontwikkeling van dit concept in Nederland.

JustRES onderzoekt de sociale en ruimtelijke rechtvaardigheid in de Regionale Energie Strategieën van Overijssel

TNO onderzoekt rechtvaardigheid in de energietransitie en energiearmoede.

Het PON & Telos deden samen met de RES-regio Noord- en Midden Limburg een verkenning naar een rechtvaardiger energietransitie, inclusief adviezen voor de RES-regio.

Just Energy Essays: een serie essays over energierechtvaardigheid vanuit verschillende perspectieven van Universiteit Utrecht en Energeia (2023)

Onzichtbare bruggen: kansen voor een meer rechtvaardige energietransitie van Number 5 Foundation, de uitkomst van een dialoogproces over de energietransitie.

De gemeente Amsterdam werkt in Lab4 aan een rechtvaardige energietransitie in Amsterdam Zuidoost.

Webinar van Nationaal Klimaatplatform over Klimaatrechtvaardigheid

Webinar NVDE over energierechtvaardigheid

Registreren

Cookie-instellingen