Voordat Ed Nijpels voorzitter werd van het voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord, kenden we hem als minister van VROM, burgemeester van Breda en Commissaris van de Koningin in Friesland. Nu bewaakt hij als voorzitter de voortgang van het klimaatbeleid en slingert het debat aan. “Er zijn veel vragen en er is veel discussie. Door het voeren van het debat proberen wij daar oplossingen voor aan te dragen.”
Om verdere opwarming van de aarde te voorkomen spraken 195 landen in Parijs in 2015 met elkaar af om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken. Het streven is om de opwarming te beperken tot 1,5 graad. Om daarvoor te zorgen moet de wereldwijde CO2-uitstoot drastisch omlaag. Een belangrijk deel van de Nederlandse invulling van deze afspraken is vastgelegd in het Klimaatakkoord. We gaan de CO2-uitstoot verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95%.
Ed: “We moeten niet vergeten dat we in Parijs hebben afgesproken om de doelstelling in 2050 te bereiken. In Nederland maken we nu een tussensprint tot 2030. Dat betekent niet dat we nu stil kunnen gaan zitten, want de weg ernaartoe heeft veel hobbels en tegenvallers.”
Dat betekent niet dat iedereen het gelijk eens is met de plannen. “De opwarming van de aarde komt bij veel mensen niet als beangstigend over. Het is lastig om uit te leggen dat de opwarming die nu plaats vindt, extreem is.” Daarom is het volgens Ed aan overheden om burgers te overtuigen van de noodzaak van het klimaatbeleid. “In het klimaatbeleid staat centraal dat je burgers meeneemt. Zorg als overheid dat burgers onmiddellijk zijn betrokken bij het maken van de plannen, zodat ze het niet in de krant hoeven te lezen.”
Ondertussen wordt er niet stilgezeten. Zo is de elektriciteit van windmolens op zee inmiddels zo goedkoop geworden, dat het kan concurreren met kolen. Ed: “Ook hebben meer dan een miljoen huizen zonnepanelen. Iedere vier seconden komt er in Nederland een zonnepaneel bij. Dat maakt mij onverwoestbaar optimistisch.”
Welke rol speelt de politiek in de omslag naar duurzame energie? En hoe krijg je mensen mee in klimaatbeleid? Luister de podcast in het online magazine Onze Toekomst voor de antwoorden van Ed op deze en andere vragen.