Thema: Regionale energie
Sessie: Local4local: Energie tegen kostprijs+
Sinds de energiecrisis is de productie van duurzame energie goedkoper dan fossiele energie en de daaraan gekoppelde marktprijs van elektriciteit. Zo ontstond bij Energie Samen het idee om als energiecoöperaties zelf opgewekte duurzame stroom tegen de kostprijs – met een kleine ‘plus’ voor de benodigde investeringen en continuïteit – te gaan leveren aan leden. Inwoners en andere afnemers betalen dan een eerlijke prijs, bovendien stimuleer je duurzame opwek en ontlast je het elektriciteitsnet, doordat op lokaal niveau vraag en aanbod van energie beter in balans zijn.
Wenkend perspectief, maar wel goed organiseren
Initiatiefnemers Siward Zomer, Thijs Huls en André Dippell vertellen bevlogen over Local4Local tijdens een sessie op het congres, onder leiding van Els Holsappel van NP RES. Maar: er komt ook aardig wat bij kijken, zegt Siward, coöperatief directeur bij Energie Samen. “Stel, je bouwt als coöperatie een windmolen. Op basis van de kosten die je maakt, bepaal je dan als leden samen een vaste prijs voor de stroom die de molen gaat opleveren. Die leg je voor 15 jaar vast. Je leden hebben dan de zekerheid van een vaste lage prijs voor een lange periode. Maar je moet dat wel goed organiseren.”
Zo moet, aldus Siward, de energiecoöperatie doorgroeien naar een bredere energiegemeenschap, waarin je democratisch vastlegt dat alle leden een stem én stroom krijgen, onafhankelijk van hun eigen investering in de gemeenschap. Je moet afspraken maken over hoe je de stroom verdeelt, en je moet een rechtvaardig toelatingsbeleid hebben. Maar als je alles goed hebt geregeld, is het perspectief wenkend. Behalve de al genoemde voordelen, kan Local4Local ook bijdragen aan draagvlak voor verduurzaming, aldus Siward, omdat inwoners begrijpen waaróm die windmolen er staat.
Gelijktijdigheid is belangrijk
Thijs Huls zet zich vanuit Agem Energie Experts in voor betaalbare energiezekerheid voor iedereen. Agem, een van de partners in Local4Local, heeft in de Achterhoek een gemeentelijk energiebedrijf opgezet. “Wij leverden al stroom tegen kostprijs aan gemeenten, en werken nu mee via een pilot binnen Local4Local, om dit ook te kunnen doen aan particulieren. Wij willen laten zien dat het kan en het concept dan verder uitrollen.” Ook André Dippell doet met zijn coöperatieve energiebedrijf Om|nieuwe energie mee in Local4Local. Om|nieuwe energie ondersteunt de deelnemende coöperaties in het project die energie willen gaan leveren tegen de kostprijs. André benadrukt het belang van gelijktijdigheid. “Om het concept zo goed mogelijk te laten werken, moet de stroom die je duurzaam opwekt het liefst ook direct worden gebruikt. Maar je kunt je afnemers niet dwingen om de vaatwasser alleen aan te zetten als de zon schijnt. We kijken nog hoe je dat het best kunt sturen.” Local4local gaat de komende twee jaar via pilots aan de slag om dit soort puzzels op te lossen. Met als doel zoveel mogelijk schone energie tegen een eerlijke prijs voor iedereen!
Link naar presentatie: [..]
Meer informatie: