Alles over de toekomst van kleine kerncentrales in Nederland

De belangstelling voor Small Modular Reactors (SMR’s) groeit snel in Nederland. Er leven veel vragen bij bedrijfsleven, wetenschap en lokaal bestuur. Vragen als: Wanneer kunnen we SMR's verwachten? Wat is de potentie in Nederland? En wat is er nodig voor de ruimtelijke en energetische inpassing?

Sessie: Kleine kerncentrales (SMR's) een kans voor Nederland? 

Er gaat veel informatie rond, maar niet alles klopt. Tijdens de sessie geven het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en spelers uit de nucleaire sector een toelichting over de ontwikkelingen rondom SMR’s in Nederland.

Groeiende aandacht SMR’s

Suzan van Kruchten en Marleen de Haan van het ministerie van KGG zijn als eerste aan het woord. Ze trappen af met de definitie van SMR’s. SMR is een overkoepelende term voor modulaire, kleine kernreactoren. Op dit moment vallen er 68 verschillende concepten onder de term. De technieken zijn volop in ontwikkeling.

Sinds 2021 groeit de aandacht voor SMR’s, in de samenleving en politiek. Binnen de directie is er inmiddels een team specifiek voor SMR’s opgericht. Vanuit dat team is een programmatische aanpak ontwikkeld om de mogelijkheden voor de realisatie van SMR’s in Nederland worden verkend.

De zaal toont interesse in de tijdlijn voor realisatie. Marleen legt uit dat volgens de marktanalyse van NRG wordt verwacht dat het verkrijgen van vergunningen en de bouw minimaal zeven jaar in beslag zal nemen, op het moment dat een SMR is gebaseerd op een conventionele techniek en een ontwerp dat al is gebouwd. Op basis van deze prognose wordt geschat dat de realisatie tegen 2040 haalbaar is.

Programma-aanpak KGG

Suzan en Marleen lichten de programma-aanpak kort toe. Het doel van de aanpak is om inzicht te krijgen in de potentie, randvoorwaarden en een geschikte rol- en taakverdeling. De aanpak bestaat uit drie programmalijnen:

  • Simuleren
    In deze lijn lopen het ministerie met stakeholders het proces van vergunningverlening en bouw gezamenlijk door. Zo bouwen stakeholders ervaring op en worden knelpunten geïdentificeerd.
  • Anticiperen

In deze lijn staat kennisontwikkeling en beleidsanalyses centraal. Er wordt onderzoek gedaan naar vragen als: Wat is de energetische en ruimtelijke toepassing van SMR’s in het energiesysteem? En wat is een geschikte rol- en taakverdeling?

  • Toekomstige visie en doelen

De eerste twee programmalijnen geven inzicht in de benodigde keuzes en doelen. Deze inzichten vormen de basis voor een nationale visie voor SMR’s in Nederland.

Kennisontwikkeling met de Nuclear Academy

Daarna nemen Paul Breijder en Bart Henstra van de Nuclear Academy het woord. De Nuclear Academy speelt een belangrijke rol in de kennisontwikkeling van SMR’s. De organisatie ontwikkelt een module over tien relevante thema’s. Via een mentimeter wordt aan de zaal gevraagd over welke thema’s ze meer willen horen. Kosten, ruimtebeslag en veiligheid komen als hoogste uit de ranking. Een greep uit de vragen die zijn behandeld: Hoe dragen SMR’s bij aan betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet/energiesysteem en hoe worden de kosten geregeld? Wat is het ruimtebeslag door gebouwen? Hoe is de veiligheid voor omwonenden in de omgeving geregeld? De module waarin deze en veel andere vragen worden beantwoord, komt eind 2024 beschikbaar via de websites www.overkernerergie.nl en www.nuclearacademy.nl.

Lees hier de presentatie

Cookie-instellingen