Waar vinden we de ruimte voor verduurzaming bedrijventerreinen?

Bedrijven, elektriciteitsvoorzieningen, parkeergelegenheid, waterafvoer, groenvoorziening, een warmtenet, windmolen en zonnepanelen en wellicht ook nog een beetje rust en ruimte voor wat groen? Hoe gaat dat allemaal passen op een bedrijventerrein?

Sessie: Met energie doorpakken op bedrijventerreinen

Waarschijnlijk niet. En moet er naar andere gebieden gekeken worden waar vergelijkbare opgaven spelen en waar ook woon- en natuurgebieden zijn. Hoe komen we met elkaar tot afwegingen wat waar kan en waar we misschien kunnen gaan combineren?

Met deze vraag en aan de hand van deze plaat gingen de provincie Utrecht, RES West Brabant, en Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) met elkaar in gesprek tijdens het Congres Regionale Energie en Lokale Warmte. We gingen in drie stappen door de plaat en het gesprek. Van boven naar beneden:

  • Een korte schets van de puzzel die we te leggen hebben met elkaar. Bedrijven, mobiliteit, energievoorziening en gebouwde omgeving. Ruimte is schaars en de noodzaak tot uitbreiding van de energieinfrastructuur maakt dat deze een prominentere plek zal moeten krijgen in het proces van ruimtelijke ordening, dat wil zeggen het maken van ruimtelijke afwegingen.  
  • Wie moet wat doen, samen met wie doen om van experiment naar mainstream te komen? De provincie, de gemeente, vanuit verschillende beleidsdomeinen en niet te vergeten de bedrijven zelf en de investeerders.  
  • Keuzes, keuzes. Hoe kom je tot die keuzes. Wie maakt ze wanneer en op basis waarvan? De ondernemer zal op basis van andere afwegingen tot besluiten komen dan de provincie die een omgevingsvisie moet maken, inclusief energie, die moet worden voorgelegd aan de samenleving, het college en de Raad. Netcongestie is actueel, de urgentie ook. Maar zorgt deze urgentie voor valide keuzes voor de lange termijn? Systeemkeuzes vragen wellicht een degelijker onderbouwing. Geen keuze is ook een keuze. Maar iedereen zelf keuzes laten maken of allen kijkend vanuit een sectorale opgave levert het grootste beslag op de ruimte op. En dat kunnen we ons nou niet permitteren omdat die ruimte ook nodig is voor andere opgaven.

In het gesprek komt duidelijk naar voren dat het leggen van de puzzel een gezamenlijke opgave is. De term gebiedsgericht valt zeer regelmatig. Het kan ook niet anders. Maar iedereen voelt ook de spagaat die er lijkt te zijn tussen urgentie en samen komen tot kwalitatief betere oplossingen. De samenwerking in veel gebieden moet vaak nog vorm krijgen. Nog niet eerder was de noodzaak voor deze aanpak zo overduidelijk. En dat begint met vertrouwen bouwen met elkaar.

Presentatie

Download hier de presentatie

Meer informatie

Website Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen

Afbeeldingen

Cookie-instellingen