Eenduidige data voor de energietransitie door samenwerken
Voor (de)Centrale overheden, onderzoeks- en adviesbureau’s is het van belang om toegankelijke bruikbare data beschikbaar te hebben. Deze moet consistent, betrouwbaar en goed vindbaar zijn om de energietransitie te realiseren voor de gebouwde omgeving en de productie van hernieuwbare energie op land. Daarvoor werken het Kadaster, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijkswaterstaat en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanaf 2019 samen in het verband VIVET, en worden ondersteund door de ministeries van EZK en BZK. Zij werkt vraag gestuurd en ontwikkelt, bundelt en/of verbetert data. Zo zorgt VIVET dat het datafundament op orde is en gebruikers goed onderbouwd kunnen werken aan de energietransitie.
Op deze pagina vind je achtergrond informatie over VIVET, de contactgegevens en een overzicht van producten die voor VIVET zijn gerealiseerd. Deze zijn van belang voor RES-regio’s in het kader van de energietransitie. Dit overzicht wordt doorlopend bijgewerkt.
Achtergrondinformatie
VIVET is in 2019 gestart als drie jarig programma. In 2021 is besloten om het programma structureel te maken, omdat een ‘VIVET-programma’ nodig blijft:
- Databehoefte blijft en verandert mee met de transitie (nieuwe ontwikkelingen) en fase van werkzaamheden (planning, uitvoering, monitoring, evaluatie).
- Dataverzoeken voor VIVET gaan over nieuwe dataproducten, dus noodzakelijk om kennis met elkaar uit te blijven wisselen. In het document VIVET 2022-2025, VIVET 2022-2025, staat de koers voor de periode tot eind 2025 beschreven.
De resultaten van de projecten die VIVET uitvoert kunnen nieuwe datasets zijn, maar ook rapporten van bevindingen van verkenningen. In deze bijgewerkte powerpoint, vind je de resultaten met hyperlinks naar de tabellen en/of rapporten zelf. Deze wordt geupdate zodra er een project is afgerond.
Project uitgelicht
Inzicht in private laadpunten is belangrijk voor versnelling van elektrisch rijden
Hoe krijgen we beter inzicht en controle op de private laadinfra, zodat we de transitie naar elektrisch rijden beter kunnen begeleiden en op tempo houden? Voor VIVET onderzocht Thijs Duurkoop van RVO samen met o.a. het Kadaster, het CBS, TNO en regionale netbeheerders, een aantal kansrijke sporen om private laadpunten beter te kunnen monitoren.
Thijs: “ Maak haast met het in kaart brengen van private laadpunten. Registers, zoals CERES, zijn beschikbaar voor laadpunten maar dienen nog wel ingeregeld en gevuld te worden. Daarnaast zou in de toekomst slimme meterdata een mooie bron kunnen zijn. Verken beide sporen.”
Lees in de
Paper VIVET laadpunten dat het verkrijgen en slim inzetten van data beter de belasting van het elektriciteitsnet voorspelt en laadpunten efficiënter helpt te plaatsen. En daarmee bijdraagt aan het tegengaan van de klimaatverandering.
Begrippenkader RES
RES-regio's en landelijke partijen hanteren veel verschillende uitgangspunten bij het maken van analyses of het formuleren van doelstellingen. In het begrippenkader RES worden afspraken gemaakt over onder andere kengetallen en bronnen. Het begrippenkader wordt stap voor stap in gebruik genomen. Lees hier meer.