Handreiking Integraal Programmeren in het energiesysteem beschikbaar

19-01-2023 1447 keer bekeken

De Werkgroep Integraal Programmeren heeft, samen met veel partijen, de afgelopen maanden een Handreiking ‘Integraal Programmeren in het energiesysteem’ opgesteld. De handreiking beschrijft onder andere wat integraal programmeren is, waarom het nodig is en hoe het werkt.

Op veel plekken in het land wordt druk gewerkt aan het Integraal programmeren van het energiesysteem. Dat betekent dat je alle plannen en ontwikkelingen - bijvoorbeeld woningbouw, de verduurzaming van de agrarische sector of grootschalige duurzame opwek - in een gebied op een rij zet, integraal bekijkt en in de tijd plant en programmeert, in samenhang met de beschikbare mogelijkheden van het energiesysteem. Zo helpt integraal programmeren om opgaven in de regio’s en het energiesysteem met elkaar in samenhang te brengen.

Ter ondersteuning hiervan heeft de Werkgroep Integraal Programmeren de Handreiking ‘Integraal Programmeren in het energiesysteem’ opgesteld. De handreiking is de opvolger van het ‘Groeidocument Integraal Programmeren’ van zomer 2022. In de nieuwe versie zijn ook de inzichten verwerkt uit de drie pilots Integraal Programmeren in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Holland Noord en West-Brabant . 

De handreiking bestaat uit de handreiking zelf en een aantal bijlagen. De laatste versies van beide stukken kun je altijd vinden op de website van RVO.

De Werkgroep Integraal Programmeren is een samenwerking van IPO, VNG, Netbeheer Nederland, de ministeries van EZK, BZK en IenW, Nationaal Programma RES, RVO en TNO, ondersteund door adviesbureau Groen Licht. De werkgroep gaat het integraal programmeren de komende tijd verder doorontwikkelen. Uitwerkingen en inzichten die daaruit voortkomen, zal de werkgroep uiteraard delen.

Meer informatie
Wil je weten wat integraal programmeren jouw RES-regio kan brengen? Neem dan contact op met Anne Melchers.

Bekijk ook

Cookie-instellingen