Energiesysteem

Het energiesysteem in Nederland verandert ingrijpend. Waar we vroeger op een paar centrale plekken energie haalden uit fossiele brandstoffen, maken we nu steeds meer gebruik van duurzame bronnen zoals zonne-energie en windenergie. Ook het verwarmen van huizen en gebouwen doen we met duurzame warmtebronnen zoals aquathermie, geothermie en restwarmte.

Om in de toekomst te kunnen blijven wonen, werken en onszelf verplaatsen moeten we energie besparen en de energie-infrastructuur uitbreiden met onder andere elektriciteitsstations en hoogspanningsmasten. Maar ook de duurzaam opgewekte energie opslaan en zo dicht mogelijk bij de bron gebruiken. Dat belast het stroomnet minder en bespaart daardoor ruimte, tijd en maatschappelijke kosten.

De nationale visie op het energiesysteem in 2050 is vastgelegd in het Nationaal Plan Energiesysteem en Programma Energie Hoofdstructuur. Dit geeft richting en duidelijkheid. Tegelijkertijd worstelen ondernemers en inwoners op veel plekken in het land met het volle stroomnet en zoeken naar wat wél kan. Er zijn veel intiatieven om ook lokaal de energievoorziening te regelen, zodat bedrijven toch nog kunnen uitbereiden of woonwijken met een slim energiesysteem het stroomnet minder belasten. We noemen dit het decentrale deel van het energiesysteem.

 

 

 

{"tabBasic":{"type":"users","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-user","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"233798"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"1","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":true,"carouselAutoPlay":true,"carouselDelay":"3000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

  • Op weg naar 2050

    Het Nationaal Plan Energiesysteem beschrijft hoe Nederland een energiesysteem ontwikkelt dat past bij een klimaatneutrale samenleving in 2050. Het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) laat zien welke nieuwe nationale energie-infrastructuur nodig is richting 2050.

  • Het decentrale deel van het energiesysteem

    Steeds meer duurzame energie zoals zonne- en windenergie, wordt dichtbij degenen die de energie gaan gebruiken opgewekt, gebruikt en opgeslagen. Het is daarom belangrijk dat de energie-, vervoer- en woningbouwsector elkaars taal leren spreken en onderzoeken hoe zij kunnen samenwerken.

  • Bouwblokken energiesysteem

    Het energiesysteem omvat wind, zon en andere elektriciteit- en warmtebronnen die grootschalig kunnen worden ingezet. Maar ook opslag en infrastructuur zoals hoogspanningsmasten en elektriciteitsstations. Rijk en provincies kijken samen met gemeenten en regio's waar infrastructuur komt en wanneer.

  • Samenwerken aan het energiesysteem

    Het energiesysteem van de toekomst vraagt om samenwerken om belangen goed af te wegen. Gezamenlijke toekomstvisies op gebieden zoals (provinciale) energievisies of Herijking van RES'en kunnen daarin helpen. We ondersteunen leren en ontwikkelen in de RES met ontwikkelgroepen, masterclasses en essays.

  • Slimme oplossingen voor netcongestie

    We gebruiken steeds meer duurzame energie: dat is goed nieuws. Alleen stijgt daardoor de vraag naar stroom sneller dan het elektriciteitsnet kan bijbenen: het net raakt vol. Dat noemen we netcongestie. Met slimme oplossingen kunnen we netcongestie verminderen.

    Cookie-instellingen