Leefomgeving

Duurzaam opgewekte energie is onmisbaar voor het aanpakken van klimaatverandering en heeft directe invloed op onze leefomgeving. Het is een cruciale factor voor zowel prettig wonen en leven als een gezond economisch vestigingsklimaat. Echter, de opwek en opslag van duurzame energie vergt aanzienlijke ruimte, die ook nodig is voor andere opgaven zoals nieuwe woonwijken, natuurontwikkeling en infrastructuur. Daarom is het van groot belang om een zorgvuldige afweging te maken tussen alle opgaven en belangen.

Om het nationale doel van tenminste 35 TWh duurzaam opgewekte energie voor 2030 te realiseren, is het nodig dat in 2025 de vergunningen voor projecten zijn verleend. Belangenafweging en ruimtelijke keuzes zijn, als het goed is, al eerder gemaakt. Het werkblad RES naar realisatie geeft inzicht in de stappen die helpen om het doel te realiseren.

Deze pagina’s belichten de verschillende aspecten die je nodig hebt bij de integrale afweging en uitwerking  van de RES-opgave.

 

 

{"tabBasic":{"type":"users","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-user","topn":"5","orderBy":"NEWID()","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"235973"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":true,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"1","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":true,"carouselAutoPlay":true,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

  • Projectgerichte aanpak

    Om het RES-doel voor 2030 te realiseren, is het nodig dat in 2025 de vergunningen voor zon- en windprojecten zijn verleend. Het afgeven van deze vergunningen gaat niet vanzelf. Maak gebruik van de helpdesk Wind op Land en Zonopwek om praktische antwoorden te vinden op relevante vragen.

  • Gebiedsgerichte aanpak

    Elk gebied heeft specifieke kenmerken die bepalen hoe en hoeveel duurzame energie kan worden ontwikkeld. Per type gebied, bijvoorbeeld bedrijventerreinen en rijksgronden, wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om de opgaven voor natuur, stikstof, water en klimaat in samenhang op te pakken.

  • Natuur en ruimtelijke kwaliteit

    Natuurinclusief projecten ontwikkelen en de ruimtelijke kwaliteit vergroten gaat niet vanzelf.​ Het vraagt om bewustwording, maar ook om aanpassing van processen, subsidie- en vergunningseisen.

  • Leren en praktijkverhalen

    Leren en ontwikkelen in de praktijk zijn onmisbaar binnen de RES. Onder meer inzichten uit het leertraject ‘Energie in de Leefomgeving' over de combinatie van de energietransitie met andere maatschappelijke opgaven. Welke aanpakken werken in de praktijk en wat betekent dat voor overige regio’s?

    Cookie-instellingen