Terugkijken: kennissessie Nota Ruimte

20-02-2024 948 keer bekeken

Begin februari organiseerde NP RES samen met het ministerie van BZK een kennissessie over de Nota Ruimte, die de Nationale Omgevingsvisie gaat vervangen. Kijk de sessie terug, ontdek wat er in die nota staat en denk mee over hoe we de energietransitie koppelen aan andere ruimtelijke opgaven.

Veel ontwikkelingen vragen de komende jaren om ruimte. Denk aan de energietransitie, aan woningbouw, landbouw en natuur, aan klimaatadaptatie en de (circulaire) economie. Hoe gaan we dat alles inpassen in een land waar ruimte schaars is? Om die vraag te kunnen beantwoorden komt er een nieuwe Nota Ruimte, ter vervanging van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De Nota Ruimte zal keuzes maken voor 2030, richtinggevende uitspraken doen voor de periode tot 2050 en een doorkijk geven naar de zeer lange termijn (tot 2100).

Op 5 februari organiseerde NP RES samen met het ministerie van BZK een kennissessie over de Nota Ruimte. Doel van de bijeenkomst was enerzijds de deelnemers te informeren over de inhoud en het totstandkomingsproces van de nieuwe nota, anderzijds inzichten vanuit de RES’en te delen met het ministerie van BZK. 

Dit leverde geanimeerde gesprekken op in een aantal deelgroepen. Bijvoorbeeld over de wenselijkheid vanuit het energiesysteem om vraag en aanbod van energie dichter bij elkaar te brengen. Hoe kunnen we hier ruimtelijk nog sterker op sturen?  Welke kansen zijn er om de energietransitie te koppelen aan andere ontwikkelingen en opgaven? Kunnen gebiedsprofielen helpen bij het bepalen van een ontwikkelrichting voor een regionaal energiesysteem? En hoe kunnen we opwekking en slimme uitwisseling van energie in stedelijk gebied nog verder stimuleren? 

Interesse? Je kunt de kennissessie hieronder terugkijken of op vimeo terugkijken. Wil je meepraten over de Nota Ruimte? Geef dit door via een mail naar info@npres.nl. Je krijgt dan een uitnodiging voor een volgende bijeenkomst over de Nota Ruimte.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen