In de Cleantechregio zijn we nu een goed jaar bezig met de RES. In de praktijk betekent dat veel afstemmen. Zo nu en dan mogen we ook “naar buiten”, want er zijn diverse lokale en regionale RES-ateliers. De stakeholders zitten aan tafel om mee te praten over de kansen voor opwek van duurzame energie. Voor het eerst zal onze regionale opgave duidelijk omschreven worden: 250 windmolens en 1.750 ha zon. Een klus waar we met elkaar eigenlijk nog geen goed beeld bij hebben.
Ondertussen gaat het gewone werk in de gemeenten door. In Zutphen bijvoorbeeld heeft de raad onlangs ingestemd met de bouw van drie windmolens van 3MW (dat is ongeveer 185 meter hoog). Ook hebben we de nodige aanvragen van zonneparken lopen. Recent presenteerde het Gelders Energie Akkoord een fraaie en praktische handreiking voor gemeenten als zij aanvragen krijgen: de Zonnewijzer. Er staat niet in waar zonnevelden kunnen komen. Wel geeft het tips en aanbevelingen om tot een goed ontwerp van een zonneveld te komen, zodat je het goed ruimtelijk kunt inpassen.
Bij de lancering van de Zonnewijzer werd duidelijk dat veel gemeenten met verschillende vragen zitten. Hoe wek je grootschalig duurzame energie op als bijna je hele grondgebied Nationaal Landschap is? Hoe is een grootschalig zonneveld in te passen in een kleinschalig landschap? Zijn er alternatieven voor twee meter hoge hekken rondom een zonneveld? En hoe zorg je ervoor dat de wilde bij niet het onderspit delft als de imkers massaal hun kasten met honingbijen op het zonneveld plaatsen?
Met dit soort vragen worden we dus straks nog meer geconfronteerd als de RES er eenmaal ligt. Goed om dat nu al voor ogen te hebben.