Terugkijken webinar: De positie van volksvertegenwoordigers en de RES: hoe pak je je rol?

22-01-2021 1351 keer bekeken

Op donderdag 14 januari 2021 organiseerden Democratie in Actie en NPRES een webinar voor volksvertegenwoordigers over de RES.

Het webinar is hier terug te kijken.

Besluitvorming RES 1.0

Komend jaar wordt de RES 1.0 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraden, Provinciale Staten en algemeen besturen van de waterschappen. Een belangrijk jaar voor volksvertegenwoordigers in de transitie naar het duurzaam opwekken van energie. Democratie in Actie en NPRES organiseren daarom webinars voor volksvertegenwoordigers om hun rol optimaal te kunnen vervullen richting de RES 1.0.

Webinar over positie volksvertegenwoordigers

Tijdens het eerste webinar op 14 januari stond de positie van volksvertegenwoordigers centraal. Wat is jouw rol als volksvertegenwoordiger bij het opstellen van een regionale energiestrategie (RES)? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in het proces tot de vaststelling van de RES 1.0 en daarna? Welke instrumenten kun je daarbij gebruiken? Hoe kunnen we leren van ervaringen van verschillende regio’s?

  • Kristel Lammers, directeur NPRES, vertelde over de stand van zaken en de mijlpalen in het RES-proces. Claartje Brons van Democratie in Actie toonde vervolgens een waaier aan handige instrumenten die volksvertegenwoordigers kunnen gebruiken bij hun werk.
  • Marie-Louise van Muijen, griffier gemeente Krimpenerwaard vertelde over de Motiemarkt die RES Midden-Holland organiseerde. Janice Meerenburgh en Monique van Saane, beide raadsleden, vertelden over hoe zij samen met de statenleden en AB leden aan de RES Twente werken.
  • Bahreddine Belhaj, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, schoof aan om het belang te benadrukken van een transparant en begrijpelijk proces voor inwoners.
  • Ten slotte gaf Harold van de Velden, statenlid, zijn visie vanuit het perspectief vanuit de provincie.

Organiseren van participatie

Bij de afsluiting werd onder deelnemers gepeild op welke onderwerpen er behoefte is aan vervolgsessies. Een belangrijk onderwerp bleek het organiseren van participatie met inwoners te zijn.

Participatie zal daarom centraal staan tijdens het eerstvolgende webinar op 4 februari. Interesse om deel te nemen? Meld je dan aan.

Bekijk ook

Cookie-instellingen