Welke mogelijke dilemma’s en problemen bestaan er in de afstemming binnen en tussen de RES-regio’s en de verschillende bestuurslagen? En hoe kan deze interbestuurlijke afstemming worden verbeterd? De afgelopen periode gingen masterstudenten Bestuur en Beleid van de Universiteit Utrecht aan de slag met deze onderzoeksvragen op het gebied van governance. Ze deden dat aan de hand van praktijkvoorbeelden. Het groepje studenten met de beste voorstellen kon daarmee een ‘praktijkprijs governance’ winnen.
De studenten die zich hadden gebogen over de besluitvorming van de RES 1.0 in de gemeenteraad van Brielle, wonnen de prijs. Huri Sahin van NP RES maakte de winnaar bekend tijdens een gastcollege. Zij benadrukte dat alle opdrachten vanuit verschillende invalshoeken veel waardevolle inzichten en concrete aanbevelingen hebben opgeleverd. De winnaars gaan hun opdracht binnenkort presenteren aan het programmateam van NP RES.
De regionale energiestrategieën worden regelmatig onderzocht door studenten van verschillende studierichtingen. Dat heeft toegevoegde waarde voor de RES’en, maar ook voor de studenten, vindt Rianne Dekker, universitair docent en onderzoeker aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. ‘De RES’en komen tot stand door een unieke vorm van interbestuurlijke samenwerking’, zegt zij. ‘Voor onze studenten is het niet alleen leerzaam om dit proces te onderzoeken, maar ook om praktijkrelevante aanbevelingen te formuleren voor NP RES.’