Eerste ‘Wereld van B-scenario’ in systeemstudie Goeree-Overflakkee

21-09-2022 2016 keer bekeken

Voor het eerst is in een systeemstudie een scenario opgenomen vanuit het gedachtengoed van De wereld van B. Uit het scenario blijkt dat knelpunten op het netwerk en netverzwaring voorkomen kunnen worden, als we onze energievoorziening inrichten op basis van de principes van De wereld van B.

NP RES ontwikkelde dit scenario in samenwerking met de RES-regio Goeree-Overflakkee en Quintel. De achterliggende vraag was of een scenariostudie vanuit het gedachtengoed van De wereld van B een ander beeld zou geven op netcongestie en netverzwaring. En dat blijkt het geval te zijn. Wanneer we naar het energiesysteem kijken vanuit het perspectief van De wereld van B en we onze energievoorziening inrichten op basis van de vijf principes van De wereld van B, dan kunnen netcongestie en netverzwaringen voorkomen worden.

Zonder netverzwaring

Met de overgang naar duurzame energiebronnen kantelt ons energiesysteem diametraal. Van een centraal gevoed systeem (met een paar centrales in het land) gaan we naar een decentraal gevoed systeem (met zonnedaken, zonneparken en windmolens in onze steden en dorpen). Omdat ons energiesysteem centraal gevoed werd is ook de balancering centraal geregeld en transporteren we stroom door het hele land. Maar waarom zou je energie die overal aanwezig is, zoals die uit zon en wind, overal naartoe transporteren? Het doel van de netinfrastructuur wordt om energie die overal al is lokaal te benutten. Voor Goeree-Overflakkee kan dit perspectief betekenen dat de overgang naar duurzame energie kan worden gerealiseerd zonder dat er knelpunten optreden en netverzwaring nodig is.”

Wereld van B-scenario loont

De systeemstudie van Goeree-Overflakkee bevat een analyse van het ETM (‘Energie Transitie Model’, de basis van de meeste scenariostudies in de energiesector in Nederland) en wat er nodig is om in de toekomst nog verfijnder Wereld van B scenario’s te kunnen modelleren. Het eerste Wereld van B-scenario in deze systeemstudie laat zien dat het loont om naast de traditionele scenario’s die nog steeds relevant zijn, ook een scenario te onderbouwen vanuit het perspectief van De wereld van B. RES-regio’s die interesse hebben om ook aan de slag te gaan met zo’n Wereld van B-scenario kunnen contact opnemen met NP RES om tips en handvaten te krijgen hoe dit aangepakt kan worden.

Lees hier de systeemstudie van Goeree-Overflakkee met Wereld van B-scenario.

Bekijk ook

Cookie-instellingen