Europese noodverordening voor versnelling vergunningprocedures

09-02-2023 1565 keer bekeken

Eind vorig jaar is een Europese noodverordening in werking getreden. Doel is om op korte termijn meer projecten voor hernieuwbare energie (wind- en zonne-energie, warmtepompen en repowerprojecten) te realiseren. Op 30 december 2022 trad deze verordening in werking voor de duur van 18 maanden.

De Europese noodverordening wil zorgen voor een versnelling van de vergunningsprocedure van onder meer zonnepanelen, repowering van projecten voor hernieuwbare energie, warmtepompen en noodzakelijke aansluitingen op het elektriciteitsnet. Op het eerste gezicht leek de impact voor Nederland niet heel groot, omdat we hier al relatief korte vergunningprocedures hebben.

Rond de Kerst is er echter nog een plan-MER-bepaling aan de verordening toegevoegd. Die bepaalt het volgende. Als een plan-MER is opgesteld voor de aanwijzing van gebieden voor onder meer duurzame energieopwek, kan een vrijstelling worden gegeven van de project-mer-(beoordelings)plicht en van soortenbescherming voor de opwekprojecten in het gebied.
Op dit moment spreken juristen van verschillende ministeries, IPO, VNG en NP RES met elkaar over de duiding en mogelijkheden van deze bepaling.

Het idee is om, als er meer duidelijkheid is, antwoorden te ontsluiten op de website van Europa decentraal. Tot die tijd is de handreiking van Vlaanderen een nuttige informatiebron. Nieuwe inzichten zullen we opnemen in onze nieuwsbrief.

Bekijk alle EU stukken

Bekijk ook

Cookie-instellingen