Podcast Particibeter: Podcast over energiegemeenschappen en de mens in de energietransitie

Decoratieve afbeelding. PARTICIBETER is een podcast over participatie in de energietransitie.

In de reeks Particibeter droegen we bij aan drie afleveringen, eentje over energiegemeenschappen en twee over de mens in de energietransitie. Wat zijn energiegemeenschappen en wat is hun rol in de energietransitie? Hoe kunnen we de mens meer centraal zetten en wat betekent dit voor overheden?

Inwoners en ondernemers spelen een cruciale rol in de energietransitie. En dat geldt zeker voor een decentraal energiesysteem. We zien dat inwoners en ondernemers steeds meer regie pakken op hun eigen energievoorziening. Wat betekent dat voor de energietransitie en wat vraagt dat van de overheid? In de drie afleveringen van de podcast Particibeter die we samen met Bas Westerweel, Maya van Steenhoven en Waai Producties maakten, gaan we in op die vragen.

Particibeter is een podcast over participatie in de energietransitie.

Aflevering Energiegemeenschappen

In lijn met het gedachtengoed van De wereld van B zien we dat inwoners en ondernemers niet alleen meer afnemers zijn van energie, maar ook opwekker, deler en eigenaar. Dit doen zij samen met andere burgers en lokale ondernemingen vanuit zogeheten ‘energiegemeenschappen’. In deze aflevering onderzoeken wat deze transitie naar energiegemeenschappen betekent voor participatie. We horen onder andere Rutger Bergboer, projectleider van Energiek Nagele en onze eigen thematrekker lokaal eigendom & energiegemeenschappen Els Holsappel. Met een mooie introductie op het thema door Arash Aazami.

Beluister deze podcast over energiegemeenschappen hier

Afleveringen De mens in participatie

Het succes van participatie gaat niet zozeer over kaders, besluitvormingsprocedures en omgevingsvisies, maar over vertrouwen, erkenning en eigenaarschap. Het gaat dus over onderlinge relaties. In deze dubbelaflevering staat daarom de relatie tussen inwonerinitiatieven en overheden centraal. In het eerste deel zoomen we in op de buurtbewoners. Wat hebben inwonerinitiatieven nodig van een overheid? Hoe kun je wederzijds investeren in een goede onderlinge relatie? Wat moet je doen en wat juist niet? In het tweede deel zoomen we in op de gemeente: wat vraagt deze schift naar het onderhouden van relaties met inwoners van een ambtenaar? Welke kennis en capaciteiten zijn er nodig en hoe krijg je die als gemeente in huis? We bespreken het samen met de gasten van deze aflevering: Maaike Vallenduuk (gemeente Amsterdam), Eline van Weelden (gemeente Rotterdam) en Kirsten Notten (Energie Samen).

Beluister deel 1 over de buurtbewoners hier

Beluister deel 2 over de gemeente hier

Andere afleveringen Particibeter

Er zijn nog twee afleveringen van deze Podcastreeks Particibeter: eentje over raadsleden en eentje over hoe je een participatieproces start. Deze beide podcasts zijn gemaakt door hetzelfde team in nauwe samenwerking met de Natuur- en Milieufederaties en Platform 31.

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

Registreren

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen