“Het huidige net hebben we in veertig jaar aangelegd. Dezelfde hoeveelheid werk moeten we nu in de komende tien jaar verzetten. Van centrale energieproductie in een handvol grote elektriciteitscentrales, stappen we over op duizenden windmolens en zonneparken verspreid door het land”, legt Daan uit.
“We hebben in Nederland één van de meest betrouwbare elektriciteitsnetten van de wereld, maar het is niet ontworpen voor het decentraal opwekken van energie. Dat betekent een forse investering in de energienetten. Niet alleen zijn innovatieve oplossingen nodig om de bestaande netten zo goed mogelijk te benutten, de netten zullen ook uitgebreid moeten worden. Uiteindelijk betalen we allemaal samen die kabels,” benadrukt Daan. “Het is goed om te beseffen dat die infrastructuur er niet zo maar ligt. Het kost veel tijd om te bouwen. Om 2030 te halen hadden we eigenlijk eergisteren al moeten beginnen.”
Daan: “We staan voor gezamenlijke opgave. Om keuzes te maken moet een ingewikkelde afweging tussen belangen gemaakt worden. Die complexe puzzel leggen we samen. Zo ontwerpen we een nieuwe, duurzame energievoorziening voor de toekomst. ”
Welke rol spelen de netbeheerders in de plannen voor duurzame energie? En hoe moet er rekening worden gehouden met de mogelijkheden van het elektriciteitsnet?
Bekijk, lees en luister het verhaal van Daan in het online magazine ‘Onze Toekomst’ van het Nationaal Programma RES.