Praat in belangen, niet in standpunten

02-02-2021
2336 keer bekeken

Als wethouder duurzaamheid en ruimtelijke ordening in de gemeente Renswoude en bestuurlijk trekker van de Regionale Energiestrategie (RES) in de regio Foodvalley moet Sander van ’t Foort met uiteenlopende belangen omgaan. De bundeling van krachten is volgens Sander dan ontzettend belangrijk.

“Als de één wat meer op het ene gebied doet, kan de ander meer op een ander gebied doen.”

De RES-regio Foodvalley heeft veel verschillende soorten landschappen. Er lopen snelwegen en infrastructuur door het landschap maar er zijn ook grote natuurgebieden zoals de Veluwe. Daarnaast bestaat de regio uit gemeenten van verschillende groottes en types. Er zijn gemeenten als Veenendaal die weinig buitengebied hebben of gemeenten als Ede met juist veel buitengebied.

“In de regio Foodvalley zijn allerlei verschillende gebieden waar je rekening mee moet houden”, vertelt Sander. “Dat betekent dat je wellicht verschillende oplossingen moet vinden voor de verschillende gebieden die je hebt.”

Hoe kom je als acht gemeenten dan tot een gezamenlijke bijdrage aan de landelijke doelstelling van 35TWh duurzame energie? Hoe maak je met elkaar de afweging tussen verschillende ruimtelijke belangen en mogelijkheden van gemeenten? Als bestuurlijk trekker van de RES Foodvalley voert Sander dat gesprek bijna dagelijks. “In de Mutual Gains Approach die we gebruiken spreken we niet in standpunten, maar in belangen.

Als je ergens tegen bent is dat een standpunt. Maar wat zit daar achter?”

Bekijk, lees en luister het verhaal van Sander in het online magazine ‘Onze Toekomst’ van het Nationaal Programma RES.

Afbeeldingen

Sander van 't Foort - wethouder gemeente Renswoude

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen