Het Bespaarhuis in Goes helpt bij duurzamer wonen

21-05-2021
1214 keer bekeken

Vanaf mei kunnen inwoners voor informatie over het verduurzamen van hun woning elke dinsdag terecht in het Bespaarhuis in Goes. Op initiatief van de gemeente is een plek ingericht waar bezoekers duurzame oplossingen kunnen bekijken en vrijblijvend vragen kunnen stellen.

Actieve vraagbaak en demonstratie van oplossingen

Verduurzamen betekent kiezen uit veel mogelijkheden en technische ontwikkelingen. Gemeente Goes helpt inwoners hierbij door een actieve vraagbaak te zijn. In het Bespaarhuis zien bezoekers hoe oplossingen voor isolatie, energieopwekking en verwarming er in het echt uit kunnen zien. Ze kunnen vragen stellen zoals wat kan ik doen en wat kost dat dan? Is mijn huis geschikt voor andere warmtebronnen, is het de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen en welke subsidies zijn er?

De eerste periode wordt onderzocht hoe het beste aangesloten kan worden bij vragen en behoefte van bezoekers. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat er in de toekomst andere  openingstijden zijn, experts worden uitgenodigt voor bijeenkomsten of aanvullende activiteiten worden georganiseerd.

Meer dan technische oplossingen

Buiten zijn voorbeelden van klimaatvriendelijke tuinen. Bewoners die in de toekomst een workshop willen geven of een lezing organiseren mogen gebruik maken van het duurzame deellokaal. Veel is mogelijk als het bijdraagt aan duurzame doelen, openbaar is en geen commercieel doel heeft. Ook scholen zijn straks welkom om het Bespaarhuis te bezoeken.

Waarom het Bespaarhuis?

In Nederland is afgesproken om stap voor stap naar een schone en duurzame toekomst gaan. In 2050 gebruiken we geen aardgas meer om huizen en gebouwen te verwarmen. Goes streeft er zelfs naar om al in 2045 energieneutraal te zijn. Dit vraagt van huiseigenaren nieuwe keuzes bij verbouw of renovatie. Keuzes waarbij vrijblijvend advies en informatie vaak welkom is. Ook zonder grote verbouwplannen is het slim om na te denken over het verduurzamen van de woning.

Wethouder duurzaamheid Joost de Goffau hoopt dat het Bespaarhuis inwoners helpt bij het zetten van die belangrijke stap naar een duurzame woontoekomst: ‘Een duurzame woning heeft veel minder energie nodig om toch comfortabel te zijn. Wie investeert in energiezuinig wonen vergroot wooncomfort, bespaart energiekosten én is klaar voor de toekomst. Dat vinden we belangrijk en daarom helpen we inwoners graag bij het maken van keuzes.’ 

Meer informatie

www.goes.nl/bespaarhuis

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen