Veel jongeren willen actief meedenken over de energietransitie. Bijna zes op de tien jongvolwassenen (19 tot en met 30 jaar) voelen zich (deels) verantwoordelijk om actief mee te denken over de energietransitie. Slechts één op de tien voelt op dit gebied helemaal geen verantwoordelijkheid. Het liefst denken ze mee via sociale media, enquête, email, brief of school, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het Nationaal Programma RES.
Niamah gelooft dat het belangrijk is om kinderen al op jonge leeftijd op de hoogte te brengen van klimaatverandering. “Zij willen luisteren en iets voor de wereld betekenen.” Uit het onderzoek van I&O Research bleek dat twee derde van de jongeren positief is over windmolens en zonnevelden. Daarmee is niet gezegd dat alle jongeren het ook eens zullen zijn met de toekomstplannen voor duurzame energie. Ook onder jongeren leeft weerstand tegen ingrijpende maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.
“Als je naar iemand luistert, moet je eerst de weerstand over je heen laten gaan. Het is het moeilijkste wat je kunt doen, maar het moet wel gebeuren.”Hoe kijken jongeren tegen klimaatverandering en de transitie naar duurzame energie aan?En hoe moeten we omgaan met verschillende meningen? Luister de podcast voor het volledige verhaal van Niamah.