Een warmte initiatief voor het dorp, door het dorp

01-02-2021
2993 keer bekeken

Lucie Gelderblom is inwoner van Heeg en trekt samen met vijf dorpsgenoten het warmt initiatief Warm Heeg. Warm Heeg heeft als doel een gezamenlijke warmtevoorziening te realiseren, van en voor de bewoners.

In de energietransitie wordt veel gesproken over initiatieven van onderop: energiecoöperaties en collectieven doen dienst als mooie voorbeelden van de actieve betrokkenheid van inwoners bij het energievraagstuk. Warm Heeg is zo’n initiatief. “Warm Heeg is ontstaan uit de energiecoöperatie hier in Heeg,” vertelt Lucie. “We willen werken aan een alternatieve warmtevoorziening, met aquathermie als warmtebron. Voor het dorp en door het dorp, waar iedereen profijt van heeft.”

Aquathermie (TEO) is een techniek waarbij in de zomermaanden warmte uit het oppervlaktewater wordt onttrokken. Die warmte wordt opgeslagen om in koudere maanden te kunnen gebruiken. “Wij zijn ervan overtuigd dat het een belangrijke bijdrage levert aan oplossingen in de energietransitie en dat het uiteindelijk ook energiebesparing oplevert.”

De regeling waar ze aanspraak op konden maken was de ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’. “Maar ons voorstel is afgewezen. Sindsdien zitten we in een vacuüm,” vertelt Lucie. “We stonden als dorp in de startblokken om hier een heel mooi proefverhaal van te maken en onze leerervaringen te delen. Het is zuur als dat niet lukt.”

Wat is er nodig om een initiatief van onderop te laten slagen? En hoe verhoudt de RES zich tot lokale collectieven zoals Warm Heeg?

Bekijk, lees en luister het verhaal van Lucie in het online magazine ‘Onze Toekomst’ van het Nationaal Programma RES.

Afbeeldingen

Lucie Gelderblom - Warmteinitiatief Heeg

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen