SER - Tussen woorden en daden, burgers betrekken bij klimaatbeleid

02-04-2021 367 keer bekeken

Begin

09-04-2021 om 10:00

Einde

09-04-2021 om 11:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

online

Burgerpanels, burgerparticipatie; het is het buzz-woord als het gaat om klimaatbeleid. Het recente advies over burgerpanels, “Betrokken bij klimaat” van Alex Brenninkmeijer is daarbij een belangrijk stuk.

“Bestuurders die burgers het vertrouwen geven mee te beslissen, krijgen niet alleen hulp van burgers, maar ook hun vertrouwen”, stelden twee voorvechters voor burgerpanels in een eerder verschenen opiniestuk.

•    In het webinar ‘Tussen woorden en daden’ gaan we met Alex Brenninkmeijer dieper in op zijn advies en de voorwaarden om een burgerpanel een goed werkend instrument te maken. 

•    Met enkele wetenschappers waaronder Reint Jan Renes, hebben we het over de vraag of met dergelijke instrumenten betrokkenheid van burgers echt tot stand komt of dat er meer nodig is. Dan gaat het over de gedragspsychologie achter duurzaamheid.

•    We presenteren de eerste uitkomsten van de klimaatraadpleging die met de zogenoemde Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) is gedaan. Dit doet Niek Mouter van de TU Delft die dit instrument ontwikkelde. 

•    Daarnaast komt aan bod hoe mensen de diverse participatie-instrumenten in de praktijk hebben ervaren en wat hun verwachtingen over burgerparticipatie zijn.

Registreren

Cookie-instellingen