Tweede bijeenkomst (be)stuurskunde in de Energietransitie II

21-09-2022 344 keer bekeken

Begin

08-11-2022 om 17:00

Einde

08-11-2022 om 20:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Op dinsdag 8 november vindt weer een bijeenkomst (Be)stuurskunde in de Energietransitie plaats. Focus ligt dit keer op de vraag of de energietransitie is gebaat bij meer incrementele (stapsgewijze) of meer radicale sturing.

De energietransitie is in volle gang. Dat leidt deels tot optimistische geluiden, bijvoorbeeld over plannen van de RES'en die de ‘targets’ overstijgen en over duurzaam opgewekte energie die in prijs veel sneller daalt dan verwacht. Het zorgt ook voor zorgen. Zo worstelen de netbeheerders met de enorme vraag naar aansluitingen voor bijvoorbeeld grootschalige batterijen, de elektrificatie van de industrie, laadpalen, woonwijken en is het  balanceren van vraag en aanbod vanwege het meer dynamische karakter een grote uitdaging. En in tijden van energiecrisis staat ook meteen de discussie op scherp of de transitie eerlijk is, of het niet te snel gaat en of het wel écht nodig is. Zo is de weg van A naar B zeker ingezet. De energietransitie bevindt zich wat dat betreft in tussenland: weg van A, nog niet in B. En wat B precies inhoudt is ook nog niet duidelijk.

De begeleiding is in handen van de hoogleraren Martijn van der Steen (NSOB en EUR) en Derk Loorbach (DRIFT/EUR). Het gesprek wordt afgetrapt door drie korte keynotes, die inzoomen op de beleidsmatige, ruimtelijke en energiesysteem-uitdagingen waar we voor staan. Locatie voor dit gesprek is de Keilezaal, tijdens de International Architecture Biennale Rotterdam, waar ook een tentoonstelling kan worden bezocht. 

Deze editie van de biënnale ‘ITS ABOUT TIME’ verkent de rol van architectuur en ontwerp in transities en vindt plaats in de Ferro Dome. In de Keilezaal is de gekoppelde tentoonstelling FUTURE GENERATION, waar studenten van opleidingen bouwkunde en architectuur hun visies op transitie tonen.  

Om 17.00 start, onder begeleiding van Derk Loorbach - die een van de curatoren is - een bezoek aan de tentoonstelling, waarna er in de Keilezaal iets te eten is.

De sessie zelf vindt plaats van 18.00-20.30 uur

Aanmelden kan via een mail naar: info@bestuurskunde.nl.

Cookie-instellingen