Tweedaagse masterclass: Energiesysteem van de toekomst (VNG)

14-04-2023 821 keer bekeken

Begin

21-06-2023 om 10:00

Einde

22-06-2023 om 15:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De VNG organiseert op 21 en 22 juni en 28 en 29 september masterclasses over het energiesysteem van de toekomst voor nieuwe ambtenaren. Wat betekent een Regionale Energiestrategie (RES) voor gemeenten en welke uitdagingen en kansen er zijn voor de realisatie van zon en wind.

Het energiesysteem van de toekomst 

In het Klimaatakkoord is afgesproken om meer energie uit zon en wind op te wekken. Iedereen in Nederland krijgt te maken met hernieuwbare bronnen in de leefomgeving. Dit vraagt maatwerk. Overheden, maatschappelijke partners, netbeheerders, bedrijfsleven en inwoners werken regionaal samen aan de ruimtelijke inpassing, lokaal eigenaarschap en de benodigde netcapaciteit.

Ruimte op het stroomnet is een voorwaarde voor de opwek van duurzame energie, en om gebouwen van het aardgas te halen. Alleen is het energiesysteem nog niet ingericht op de opgaven waar Nederland voor staat. Het is daarom belangrijk om maatschappelijk af te wegen waar en wanneer netten uitgebreid of nieuw aangelegd worden. 

Welke rol heeft u als ambtenaar of projectleider? Tijdens deze tweedaagse masterclass leert u wat een Regionale Energiestrategie (RES) voor gemeenten betekent en welke uitdagingen en kansen er zijn voor de realisatie van zon en wind. U weet hoe u duurzame opwek verbindt met andere sectoren (gebouwde omgeving en industrie) en wat het ‘integraal programmeren van het energiesysteem’ concreet inhoudt. Aan het eind van deze masterclass heeft u een netwerk opgebouwd met collega’s buiten de deur die aan dezelfde opgaven werken. 

Locatie en tijd

  • Hotel Kaapdoorn, Postweg 9, 3941 KA Doorn 
  • De tweedaagse begint rond 10 uur ’s ochtends en duurt tot 15 uur de volgende dag. Een hotelovernachting en diner horen bij het programma. 

Doelgroep

Ambtenaren en gemeentelijke projectleiders die starten in de energietransitie. We gaan wel uit van enige basiskennis over energie en de aanpak van de gemeente in de transitie naar een duurzame leefomgeving. De masterclass is niet alleen maar bedoeld voor junioren. Ook als u al werkervaring heeft, maar nog niet binnen de gemeentelijke energieopgave, dan bent u welkom. 

Meer informatie en aanmelden

Cookie-instellingen