Online kennissessie Nota Ruimte

24-01-2024 106 keer bekeken

Begin

05-02-2024 om 14:00

Einde

05-02-2024 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Online

Wat is de Nota Ruimte en hoe verhoudt zich die tot de RES’en? Over deze vragen en meer gaan we met elkaar in gesprek tijdens een online kennissessie op maandag 5 februari.

Let op: deze sessie is omgezet van fysiek naar online

Voor wie?

Regiocoördinatoren en ruimtelijk specialisten binnen de RES-teams

De Nota Ruimte

De Nota Ruimte, die de huidige Nationale Omgevingsvisie (NOVI) gaat vervangen, geeft richtinggevende uitspraken voor de lange termijn (tot 2050) en een doorkijk voor de zeer lange termijn (tot 2100). In oktober 2023 heeft minister Hugo de Jonge de Contourennotitie hiervoor naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Nota Ruimte onderscheidt drie invalshoeken: de beweging naar een toekomstbestendig evenwicht tussen landbouw en natuur, naar een klimaatneutrale en circulaire samenleving, en naar sterke regio’s, steden en dorpen in heel Nederland. Hoe verhouden de RES’en zich tot de Nota Ruimte? Via de Provinciaal Ruimtelijke Voorstellen en arrangementen hebben de RES-regio’s al input kunnen geven die doorwerkt in de Nota Ruimte.  De kennissessie op 5 februari is vooral bedoeld om het proces rond de Nota Ruimte beter te leren kennen en actuele inzichten vanuit de RES’en te delen met de opstellers van de nota. Hierbij komt ook de langere termijn (na 2030) aan bod. Namens het ministerie van BZK gaat Heleen Mollema in gesprek met de deelnemers. Vanuit NP RES zijn Gerrie Fenten (thematrekker ruimte) en Ruud Schuurs (moderator) aanwezig.

Meld je aan door een mail te sturen aan info@npres.nl.

“De noodzaak om urgente opgaven – waaronder de energietransitie  - op te pakken, wordt versterkt door ontwikkelingen zoals bevolkingsgroei, klimaatverandering, toenemende sociaal-culturele verschillen en internationale afhankelijkheid. De hoeveelheid ruimte is een gegeven, terwijl de transities alleen maar om meer ruimte vragen. Nederland moet kiezen waar, hoe en waaraan we ruimte bieden om ervoor te zorgen dat de huidige zekerheden – zoals voldoende voedsel, schoon drinkwater en energie – ook voor toekomstige generaties blijven bestaan. En keuzes maken betekent ook dingen niet meer doen.” (website Rijksoverheid.nl)
Cookie-instellingen