Grondbeleid

Een intergemeentelijke energiehub met windmolens, een solar parkingproject, transformatorstations of een gebiedsgerichte aanpak van zon op bedrijfsdaken: voor dat alles is grond nodig. Gemeenten moeten daar op tijd rekening mee houden en ruimte voor reserveren.

Daarom is het van belang dat je als gemeente en als RES-regio inzicht hebt in alle beschikbare instrumenten en proceskeuzen. Deze helpen om de optimale route van plan naar uitvoering te vinden. Dat geldt voor de RES als geheel en ook voor concrete projecten die uit de RES voortkomen.

NP RES heeft samen met het ministerie van BZK en Twijnstra Gudde een beslismodel ontwikkeld om tot een strategie voor de uitvoering van een energietransitie project te komen op een specifieke locatie. In dit beslismodel worden strategische overwegingen bij de ontwikkeling van een projectlocatie toegelicht. Als lokale overheid heb je daarbij de hoofdkeuze van actief naar faciliterend grondbeleid, met daartussen een hybride aanpak. In alle gevallen is het van belang om verbinding te leggen tussen de mensen die met de RES bezig zijn, de netbeheerders en degenen die zich met ruimtelijke ordening en grond bezighouden.

Een momentje...
  • Handreiking Uitvoeringsstrategieën Regionale energiestrategieën (RES) Strategieën om de RES-ambities

    Voor de energietransitie is grond nodig. Als regio moet je daar tijdig rekening mee houden. De Handreiking Uitvoeringsstrategieën Regionale Energiestrategieën (RES) geeft, aan de hand van fictieve praktijkvoorbeelden, inzicht in de keuzes voor regio’s bij de inzet van grondbeleidsinstrumenten.

  • Webinar toelichting op de handreiking

    Op 1 juni 2023 organiseerde NP RES samen met TwynstraGudde en het ministerie van BZK een online kennissessie over de Handreiking Grondbeleid.

  • Advies Grondbeleid en de RES

    Bureau Gloudemans heeft in juni 2021 voor NP RES in kaart gebracht welke vragen er leven rond grondbeleid en hoe hier mogelijk op gereageerd kan worden.

    Cookie-instellingen