Wat anderen doen

  • Jacob Jan Dogterom oogst aardappels én schone stroom dankzij rijdende zonnepanelen

    In Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee hebben ze een wereldprimeur: op het bedrijf van agrarisch ondernemer Jacob Jan Dogterom wekken zonnepanelen schone stroom op, terwijl ze langzaam over de aardappelakkers rijden. Zo geeft Jacob Jan zijn familiebedrijf duurzaam door aan de volgende generatie.

  • Publiek warmtenet zorgt voor duurzame warme douche in Groningen

    Als inwoners érgens met hun huis van het gas af willen, is het wel in Groningen. Hoe doe je dat? Via een duurzaam warmtenet! Jeanet Huismans woont in de eerste straat in Groningen waar koopwoningen op zo’n warmtenet werden aangesloten. Ze wil niet anders meer. ‘Ik voel me volledig ontzorgd.’

  • In Schalkwijk eet je een ‘schone’ pannenkoek terwijl je auto oplaadt

    Hoe maak je je restaurant duurzaam en nóg gastvrijer? Door een solar carport met laadpalen te plaatsen! Zoals bij PAND Pannenkoek in Schalkwijk. Het restaurant draait nu op schone stroom. De klanten kunnen overdekt parkeren én hun elektrische auto opladen. Zo smaken die pannenkoeken extra lekker!

  • Transdev maakt ruimte op het elektriciteitsnet voor bedrijven

    Vanuit de busremise van Connexxion in Amstelveen wordt gereden met elektrische bussen. Om die te laden, ligt er een aansluiting op het elektriciteitsnet met een zeer hoge capaciteit. Een hogere capaciteit dan nodig, blijkt nu.

  • Warmtecamera haalt bewoners over om te isoleren

    Tuin- en Oostdorp is een rustieke buurt in het pittoreske Bergen. Er is weinig verkeer, de wijk heeft prachtige natuur en het is er fijn wonen. Er is alleen één nadeel: Om de hele buurt te betrekken in de energietransitie moeten alle huizen goed geïsoleerd zijn.

  • De Watergeuzen zijn van ruim 600 windmolenaars

    Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: hoe kun je als burger via windturbines duurzame energie opwekken en die vervolgens gebruiken in je eigen huis? Dat kan via een energiecoöperatie in de buurt die windturbines in bezit heeft!

  • Slimme woonwijk combineert zonnepanelen met buurtbatterij én snellader

    Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: hoe zorg je dat je de energie die je in je eigen woonwijk opwekt, ook in die wijk kunt gebruiken? In Voorhout weten ze daar wel raad mee.

  • Met duurzame stroom een dijk versterken: WattHub in Geldermalsen maakt het mogelijk

    Zware machines gebruiken voor een dijkversterking, in een gebied met een stikstofprobleem en een overbelast stroomnet? Klinkt als een onmogelijk opgave? In Geldermalsen zagen ze het als een kans om WattHub te starten. Dit is het grootste snellaadplein ter wereld voor zwaar materieel.

  • Energierekening verlagen? De ‘klusbus’ in Leudal helpt!

    Hoe help je buurtbewoners om hun energierekening te verlagen? Door hun huis te verduurzamen! In Leudal komt de Energiebespaarbrigade, - ook wel de ‘klusbus’ genoemd - gratis bij inwoners langs om energiebesparende klussen uit te voeren.

  • Buren delen daken voor zonne-energie

    Michiel de Ruiter is Haarlemmer, dat ten eerste. Ten tweede is-ie gepassioneerd over de energietransitie. Hij wil dat we zo snel mogelijk verduurzamen en overschakelen op andere energiebronnen, zoals de zon.

  • Energieneutraal boeren: in deze gemeente kan het

    Rosalien van Dolder is wethouder Duurzaamheid in de gemeente Koggenland. Zij ziet mogelijkheden: veel agrariërs willen energieneutraal worden, en de gemeente kan ze daarbij helpen.

  • Deze opleiding geeft de energietransitie vleugels

    Ellen Kooijman is opleidingsmanager bij het ROC Horizon College in Hoorn. Ze weet uit ervaring dat de energietransitie perspectief biedt voor scholen en studenten. Want wie gaat de huizen verduurzamen, en wie gaat er straks helemaal energie neutraal bouwen?

  • Met een windmolen in de straat móet je wel over duurzaamheid praten

    In Amsterdam Zuid-Oost is duurzaamheid lang niet altijd het gesprek van de dag. Althans, nóg niet, als het aan Elvis Ruth Penuel ligt. Penuel heeft een wilde droom: een windmolen middenin de K-buurt, bij metrohalte Kraaiennest.

  • Deze fruitteler doet de energietransitie er met liefde naast

    Fruitkwekerij ’t Keetje is meer dan alleen een boerderij, het is ook een ‘zorgboerderij’. Het is zelfs nog meer dan dat, want Jan en Tineke de Boer combineren in Lutjebroek de fruitteelt met dagbesteding, met een lunchroom, een speeltuin en een boerderijwinkel.

  • Op dit bedrijven-terrein is het stroomnet altijd 'halfvol’

    Bij het ontwikkelen van het bedrijventerrein Schiphol Trade Park/SADC N.V. zagen gebiedsontwikkelaar Arnoud van der Wijk en zijn collega’s een kans: energie gebruiken en opwekken is efficiënter als je het meet én deelt.

    Cookie-instellingen