Wat anderen doen

Een momentje...
 • Met duurzame stroom een dijk versterken: WattHub in Geldermalsen maakt het mogelijk

  Zware machines gebruiken voor een dijkversterking, in een gebied met een stikstofprobleem en een overbelast stroomnet? Klinkt als een onmogelijk opgave? In Geldermalsen zagen ze het als een kans om WattHub te starten. Dit is het grootste snellaadplein ter wereld voor zwaar materieel.

 • Energierekening verlagen? De ‘klusbus’ in Leudal helpt!

  Hoe help je buurtbewoners om hun energierekening te verlagen? Door hun huis te verduurzamen! In Leudal komt de Energiebespaarbrigade, - ook wel de ‘klusbus’ genoemd - gratis bij inwoners langs om energiebesparende klussen uit te voeren.

 • Buren delen daken voor zonne-energie

  Michiel de Ruiter is Haarlemmer, dat ten eerste. Ten tweede is-ie gepassioneerd over de energietransitie. Hij wil dat we zo snel mogelijk verduurzamen en overschakelen op andere energiebronnen, zoals de zon.

 • Energieneutraal boeren: in deze gemeente kan het

  Rosalien van Dolder is wethouder Duurzaamheid in de gemeente Koggenland. Zij ziet mogelijkheden: veel agrariërs willen energieneutraal worden, en de gemeente kan ze daarbij helpen.

 • Deze opleiding geeft de energietransitie vleugels

  Ellen Kooijman is opleidingsmanager bij het ROC Horizon College in Hoorn. Ze weet uit ervaring dat de energietransitie perspectief biedt voor scholen en studenten. Want wie gaat de huizen verduurzamen, en wie gaat er straks helemaal energie neutraal bouwen?

 • Met een windmolen in de straat móet je wel over duurzaamheid praten

  In Amsterdam Zuid-Oost is duurzaamheid lang niet altijd het gesprek van de dag. Althans, nóg niet, als het aan Elvis Ruth Penuel ligt. Penuel heeft een wilde droom: een windmolen middenin de K-buurt, bij metrohalte Kraaiennest.

 • Deze fruitteler doet de energietransitie er met liefde naast

  Fruitkwekerij ’t Keetje is meer dan alleen een boerderij, het is ook een ‘zorgboerderij’. Het is zelfs nog meer dan dat, want Jan en Tineke de Boer combineren in Lutjebroek de fruitteelt met dagbesteding, met een lunchroom, een speeltuin en een boerderijwinkel.

 • Op dit bedrijven-terrein is het stroomnet altijd 'halfvol’

  Bij het ontwikkelen van het bedrijventerrein Schiphol Trade Park/SADC N.V. zagen gebiedsontwikkelaar Arnoud van der Wijk en zijn collega’s een kans: energie gebruiken en opwekken is efficiënter als je het meet én deelt.

 • Van hoogspanning naar ontspanning

  De schetsen liggen klaar. Marijke ten Hoopen kan precies laten zien wat er de komende jaren allemaal nodig is om het stroomnet klaar te maken voor meer duurzame energie.

 • Azijnfabriek geeft warmte aan omgeving

  In Heerhugowaard is iets bijzonders aan de hand. Daar haalt de grootste azijnmaker van Europa de koeling om het productieproces te reguleren uit de bodem. Tegelijkertijd wordt de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces aan andere gebouwen in de omgeving geleverd.

 • Geluidswering met zonnepanelen: zo doen ze dat in Alkmaar

  Het idee is even simpel als geniaal. Geluidswering langs de snelweg waarop zonnepanelen bevestigd zijn. In Alkmaar wordt het energieleverend geluidsscherm op dit moment gerealiseerd.

 • Zonder problemen zonnepanelen op monumentale daken

  Het idee ontstond tijdens het jaarlijkse buurtdiner. Ruim een jaar later liggen er op 26 monumentale panden keurige rijen met zonnepanelen. Allemaal in dezelfde stijl én met goedkeuring van de gemeente.

 • Lesgeven met zonnepanelen

  Op de Dr. Rijk Kramerschool liggen sinds een aantal jaar zonnepanelen op het dak. Daarmee behoort de school tot de 54% van de Amsterdamse scholen die overgestapt zijn op zonne-energie.

  Cookie-instellingen