Energiecoöperaties - praktijkvoorbeelden van lokaal eigendom

Overal in het land worden energieprojecten gerealiseerd waarvan inwoners (mede) eigenaar zijn. Vaak leveren deze projecten een meerwaarde op voor de omgeving en leveren ze de gemeenschap de middelen op om de energietransitie te kunnen versnellen.

  • Betuwewind: hoe inkomsten uit een windpark de lokale omgeving versterken

    Energiecooperatie Betuwewind is eigenaar van 7 windmolens. De inkomsten uit die windmolens gebruikt Betuwewind niet alleen om duurzaamheidsprojecten in de omgeving te realiseren, maar ook om de energierekening van haar leden te verlagen.

  • De Windvogel: hoe een energiecoöperatie de transitie kan versnellen

    De landelijke energiecoöperatie De Windvogel ondersteunt lokale cooperatie bij het opzetten van windprojecten. De opbrengsten van hun eigen windmolens gebruikt De Windvogel onder andere om een financiële bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de woningen van haar leden.

  • Duurzaam Assen: Energietuin Assen-Zuid

    Energiecoöperatie Assen legt samen met NMF en Universiteit Wageningen in Assen-Zuid niet alleen zonnepark aan, maar ook natuur, voedselbos, wandelpaden met picknickplekken. Zo draagt men niet alleen met duurzame energie bij aan de verlaging van de CO2-uitstoot, maar ook door natuurontwikkeling.

  • Nieuwleusen Synergie: hoe je als inwoners zelf regie kunt pakken

    Nieuwleusen Synergie ontwikkelde een windproject in een gebied waar eerder zonder veel overleg acht windmolens waren neergezet, waarvan de inkomsten naar Japan gaan. Nauw overleg met inwoners bracht acceptatie voor deze twee nieuwe molens.

    Cookie-instellingen