Video's over de regionale energiestrategie (RES)

Werk je aan de energietransitie? Dan krijg je onherroepelijk te maken met complexe onderwerpen. Om je op weg te helpen met bepaalde thema’s en onderwerpen ontwikkelt NP RES diverse uitlegvideo’s. De video’s geven naast de handreiking en de werkbladen meer tekst en uitleg over een bepaald onderwerp. 

Een momentje...
 • Maatschappelijke tender

  De maatschappelijke tender is een instrument dat je als overheid kunt inzetten om zorgvuldig te bepalen wie, wat, waar en wanneer ontwikkelt. Het is een manier om het proces in te richten richting omgevingsvergunningen voor zon- en of windprojecten. Bekijk de uitlegvideo.

 • Energiesysteem

  De energietransitie in Nederland is in volle gang. Samen werken we aan de overgang naar schone en duurzame energiebronnen zoals wind en zon, en dit vereist een verandering van ons hele energiesysteem. Maar wat is het energiesysteem precies en waarom en hoe moet het veranderen?

 • Lokaal eigendom

  Lokaal eigendom wil zeggen dat inwoners en ondernemers samen, deels, of helemaal eigenaar zijn van windmolens of zonnepanelen. En dat zij kunnen meebeslissen over het project en over een deel of over alle opbrengsten. In deze uitleg video neemt Willemijn je mee in het onderwerp.

 • Volksvertegenwoordigers

  In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de Regionale Energiestrategie wordt vastgesteld door de volksvertegenwoordigende organen van de provincies, gemeenten en waterschappen. Dat is dan ook bijna overal gebeurd met de RES 1.0. Volksvertegenwoordigers hebben in de komende fase verschillende rollen.

 • Regionale Energiestrategie – Wat waarom en wie besluit wanneer

  Deze animatie geeft uitleg over waarom, welke vormen van duurzame energie we gaan opwekken en hoeveel; wat de RES is, wie hier bij betrokken is, wie wanneer over de (RES) besluit en wanneer een RES herijking of RES voortgangsdocument wordt gemaakt.

 • Omgevingswet en de Regionale Energiestrategie (RES)

  Een animatie over Omgevingswet en de Regionale Energiestrategie.

 • Wat is de Regionale Energiestrategie?

  Deze animatie geeft uitleg over wat de Regionale Energiestrategie is. Welke vormen van duurzame energie wekken we op, hoeveel en wie is hier bij betrokken.

 • Wie besluit wanneer over de Regionale Energiestrategie?

  Deze animatie geeft uitleg over wie besluit over de Regionale Energiestrategie (RES) en wanneer er een RES herijking of RES voortgangsdocument wordt gemaakt.

 • Waarom duurzame energie opwekken?

  Deze animatie geeft uitleg over waarom we in Nederland duurzame energie gaan opwekken.

 • De Regionale Energiestrategie (RES) en het energienet

  Animatie met een uitleg over de ontwikkeling van een RES en het energienet.

  Cookie-instellingen