Webcollege De wereld van B

Sinds 2022 verzorgt NP RES voor bestuurders, ambtenaren en andere sleutelspelers de zogenaamde masterclasses over De wereld van B. Om dit gedachtengoed breder te delen, maakte NP RES een webcollege.

Onze huidige problemen kunnen we niet oplossen met hetzelfde denken dat ze gecreëerd heeft. Daarvoor zijn nieuwe modellen nodig. In de masterclasses wordt duidelijk dat je alleen van A (de huidige situatie) naar B (de gewenste situatie) kunt gaan via de ontwerpprincipes van B. Deelnemende RES-regio’s kijken naar de energietransitie door andere ogen. Deze gaat niet simpelweg over het vervangen van vervuilende kolen- en gascentrales door schone zonnepanelen en windmolens. Het gaat om fundamentele veranderingen in bestaande economische modellen, sociale structuren en het energiesysteem.

Webcollege over het energiesysteem van de toekomst en wat dat betekent voor de samenwerking

In het webcollege komen naast de theorie (basisprincipes van De wereld van B en samenwerking) voorbeelden uit de praktijk aan de orde. In de gemeente Zutphen wordt bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk gerealiseerd. Het aansluiten op het elektriciteitsnet is geen vanzelfsprekendheid. Hoe gaat de gemeente samen met haar partners en inwoners dit oplossen? In Goeree-Overflakkee is de RES-opgave misschien wel nagenoeg gerealiseerd, maar wat betekent dit voor de 21.000 huishoudens op het eiland die straks niet meer aangesloten zijn op het gas? Hoe lukt het om perspectief te schetsen en in te spelen op waar in de samenleving de energie zit. Aan het woord komen direct betrokkenen die hun ervaringen en puzzels met ons delen. Experts van het ministerie van EZK, Energie Samen en NP RES reflecteren vervolgens op de lokale casuïstiek.

Het webcollege is bedoeld voor iedereen die actief is binnen de energietransitie. Het is ook een uitnodiging om mee te denken en mee te doen op weg van A naar B. 

Bekijk hier het webcollege over de ‘Wereld van B’ 

Meer informatie over de 'Wereld van B' 
 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen