Conversie van energie

We kunnen duurzame elektriciteit inzetten om andere vormen van energie mee te produceren. Dat noemen we conversie van energie. Neem het duurzaam verwarmen van woningen en gebouwen. In 2050 moet dat helemaal zonder aardgas gebeuren. Bijvoorbeeld via een warmtenet, op basis van duurzame bronnen zoals aardwarmte, aquathermie of met gebruik van restwarmte vanuit de industrie. Maar wat als dit soort bronnen niet in de buurt zijn? Dan zijn bijvoorbeeld warmtepompen een optie, maar die kosten veel elektriciteit, waardoor het elektriciteitsnet alsnog wordt belast. Een andere optie is het rechtstreeks omzetten van overschotten van duurzame elektriciteit in warmte via het principe van power-to-heat. In combinatie met warmteopslag (bijvoorbeeld in een warmtevat), bevordert dat het efficiënte gebruik van energie.

Het betekent bijvoorbeeld dat overschotten van zonne-energie in de zomer worden omgezet naar warmte en worden opgeslagen in een warmtebuffer. In de winter, wanneer de opbrengst van zonnepanelen doorgaans lager ligt dan in de zomer, kan de warmte onttrokken worden uit de buffer en gebruikt worden voor gebouwverwarming. In deze studie van CE Delft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) lees je meer over power-to-heat.

Een ander voorbeeld is het gebruik van duurzame elektriciteit om groene waterstof te produceren. Dat gebeurt via elektrolyse. Daarbij zet je met behulp van elektriciteit water om in waterstof en zuurstof. De waterstof kan worden gebruikt als groen gas of als duurzame brandstof voor de industrie. Zo is in Rotterdam, op de Tweede Maasvlakte een grote waterstoffabriek in aanbouw, de Holland Hydrogen 1, en zijn er ook plannen voor een groene waterstoffabriek in de Eemshaven in Groningen. 

Ook kleinere vormen van elektrolyse zijn al in onderzoek, bijvoorbeeld in Noord-Holland, waar onder andere wordt bekeken of dit voor agrarisch ondernemers interessant kan zijn. Boeren met grote zonnedaken wekken veel zonnestroom op, die zij niet altijd kunnen terugleveren aan het net. Kan het voor hen een oplossing zijn om de zonnestroom om te zetten in waterstof en dit op te slaan voor later gebruik? Het AGRI Fieldlab Waterstof NHN, waaraan enkele boeren meedoen, onderzoekt de business case van deze oplossing. 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen