‘Curtailment’: beperken van pieken

Om het elektriciteitsnet in balans te houden, moeten vraag en aanbod van energie op elkaar worden afgestemd. ’s Ochtends staan veel Nederlanders onder de douche en zetten ze thee. Dat levert een piek op in de vraag naar energie. Op een heel zonnige dag waarop het ook nog hard waait, is er juist een piek in het aanbod aan energie. Als die aanbodpieken ontstaan op momenten waarop er juist weinig vraag is, raakt het net uit balans en overbelast.

Het inzetten van ‘curtailment’ kan dit voorkomen. Curtailment betekent letterlijk ‘inperken’. Concreet houdt dat in de energiewereld in, dat je de capaciteit van bijvoorbeeld windmolens of zonneparken tijdelijk terugschroeft. Een windmolen wordt dan tijdelijk uit de wind gedraaid of zonopwek wordt tijdelijk verminderd of helemaal afgeschakeld.  Zo kunnen wind- en zonneparken bijdragen aan het in balans houden van het elektriciteitsnet, juist op momenten dat er meer aanbod dan vraag is.

Ook kan curtailment van de ene opwekker worden ingezet om ruimte op het net te maken voor een andere vorm van opwek. Zo maken in Zeeland Stedin en Zeeuwind ruimte vrij op het net door windenergie tijdelijk af te schalen, waardoor ruimte ontstaat voor opwek via zon. Zij hebben hiervoor een ‘flexcontract’ afgesloten.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen