Dataset Zon op gebouw

Overheden kunnen sinds half oktober de nieuwe dataset ‘Zon op gebouw’ opvragen. Deze dataset geeft een analyse van het theoretisch potentieel (wat technisch mogelijk is) voor zonnepanelen op gebouwen in heel Nederland. Én van alle gerealiseerde zonnepanelen tot en met 1 april 2021.

Naast kleinschalige projecten brengt de dataset ook grootschalige opwek van zonne-energie in beeld. De analyse is heel gedetailleerd: tot op gebouwniveau. De dataset past binnen de voorkeursvolgorde zon uit de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en levert informatie om de mogelijkheden voor het toepassen van zon op gebouwen en parkeerterreinen te verkennen. De datasets zijn beschikbaar voor overheden. Er is per gebouw een koppeling met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Daardoor kunnen gebruikers deze dataset eenvoudig koppelen met andere datasets.

De dataset van gerealiseerde zonnepanelen wordt jaarlijks bijgewerkt. Dit gebeurt in het najaar nadat nieuwe luchtfoto’s van het voorjaar beschikbaar komen. De dataset over de potentie wordt dan ook bijgewerkt op basis van de wijzigingen in gebouwen.

Begin 2023 volgt een uitbreiding van deze dataset en een handreiking aan de regio’s over het realistisch potentieel. Dit inzicht ontstaat door middel van data gedreven onderzoek naar de belemmeringen om zonnepanelen te plaatsen.

Provincies kunnen de data voor meerdere RES-regio’s opvragen. Gemeenten kunnen de dataset via hun eigen RES-regio opvragen. Dit kan via de website van RVO of door een mail te sturen naar res@rvo.nl.

 

Afbeeldingen

Registreren

Cookie-instellingen