Zon op daken

 

Welke zon op daken telt mee voor de RES?

De RES gaat over grootschalig opwekken van zonne-energie. Onder grootschalig wordt verstaan meer dan 15 KiloWatt piek. Inwoners en bedrijven werken allemaal ook hard aan het opwekken van elektriciteit met zon op dak en dat is belangrijk. 

Kleinschalig zon telt - zoals afgesproken in het Klimaatakkoord - niet mee op weg naar de 35 TWh. Kleinschalig zon boven de 7 TWh autonome groei gaat dus pas meetellen zodra de 35 TWh is gerealiseerd. Het helpt dus de 55 TWh te realiseren: het gezamenlijk bod van de 30 regio’s samen. Zodra er met alle regio’s samen 35 TWh is gerealiseerd én wordt geleverd (ook als dat eerder is dan 2030), gaat dus alle zon op dak boven de autonome 7 TWh meetellen. Die extra terawatturen worden toegekend aan de afzonderlijke RES-regio’s op grond van daadwerkelijk gerealiseerde productie. Het PBL zorgt dat - zodra de 35 TWh is bereikt - per regio bekend is welke extra terawatturen meegerekend kunnen worden in het eigen bod als onderdeel van de 55 TWh.

Helpdesk Zonopwek

De Helpdesk Zonopwek biedt ondersteuning aan RES-regio’s, provincies, waterschappen en gemeenten om zonprojecten te realiseren binnen de Voorkeursvolgorde zon. Door kennis te delen, een lerend netwerk te vormen en knelpunten te agenderen. Want de realisatie van zon op de verschillende treden van de voorkeursvolgorde komt door verschillende factoren niet snel genoeg van de grond. Denk daarbij aan netcongestie en gebrek aan capaciteit en kennis.

Zon op daken wordt over het algemeen gezien als een verstandige en gewenste keuze, die in veel RES’en is opgenomen. En is ook de eerste stap van de voorkeursvolgorde zon, ook wel zonneladder genoemd. Zo ontzien en sparen we zoveel mogelijk kostbare landbouw- en natuurgebieden. Versnellen en opschalen van zon op daken en objecten is hard nodig om de ambities van gemeenten en RES-regio’s in 2030 te realiseren en de langetermijndoelen in 2050 te halen.

Op de helpdesk Zonopwek vind je onder andere:

  • Handreiking Uitvoeringsstrategie Zon op daken en objecten 
  • diverse instrumenten (leidraden, werkbladen, etc) 
  • concrete hulp via de expertpool
  • een uitgebreide kennisbank
  • praktijkvoorbeelden 

Werkblad

Waar begin je met stimuleren van de voorkeursvolgorde voor zon? Hoe borg je dat dit past in het energiesysteem van morgen? Het ene object is het andere niet, hoe pak je dat aan? Dit zijn vragen waarvoor je handvatten krijgt in het werkblad ‘Aanpak en instrumenten zon op objecten’ van NP RES. In het werkblad staan diverse aanpakken, vaak gericht op stimulering en wegnemen van belemmeringen om meer zon op objecten te realiseren. Het geeft handvatten om al aan de slag te gaan richting een Uitvoeringstrategie Zon op daken en objecten. Het werkblad gaat dieper in op de volgende vijf onderdelen:
•    De netmogelijkheden in beeld brengen en effectief inzetten
•    Het beeld van de dakpotentie aanscherpen  
•    Partners in de uitvoering zoeken  
•    Prioriteiten in de aanpak stellen  
•    Stimuleringsprojecten faseren en samenbrengen

Advies ‘werkgroep Zon op daken’ 

In de werkgroep Zon op daken is gekeken naar betere mogelijkheden voor zonnepanelen op daken en andere (grote) kunstmatige oppervlakten. Dit komt tegemoet aan de principes van de zonneladder en ondersteunt het draagvlak voor duurzame opwek. In januari 2021 publiceerden zij het Advies ‘Samen het dak op voor een zonnige toekomst’.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen